Godišnjica Nikole Čupića

302 ГОДИШЊИЦА

порима да се културно развија, о потреби да има мира и о праву њеном да сме рачунати на симпатије образованог света. Леп је био ефекат те његове речи. Професор Чарада, из Пеште, шалећи се добаци му: унико не зна где ће се прославити!“ Пред вече смо се возом, а истим путем којим смо прошлог дана ишли за, Схен, вратили у Кристијанију. |

С овом екскурзијом исцрпљен је званични програм за дочек и провођење европских парламентараца. Сад је могао сваки на своју руку предузимати шта је хтео. Неки су се одмах враћали кући, у домовину своју; други су преговарали с Куковом агенцијом да их вози на Лофотенска острва и на Нордкап, да виде арктичке сценерије и поноћно сунце; неки су опет ишли у планине — фјелдове — норвешке, да уживају у романтичној и грандиозној природи, а по који од њих и да лови дивљач, пли младице, којих свуда по Норвешкој у бистрим горским рекама има у обиљу, особито код водопада. Ја и мој земљак договорили смо се, још раније, да овом приликом видимо и Дронтхјем, стару

норвешку престоницу, на Атланском Океану; а како.

смо морали економисати временом, то смо се, одмах, 26 јула, брзим возом који полази у 6 ч. изјутра, кренули на пут.

Од Кристијаније до Дронтхјема има 562 километра, и брзом возу треба 16 сахата да то пређе. Чим се изађе из Кристијаније, машина почне дахтати уз доста јаку стрмен која траје све док се не изађе на плато Ромерике.

Код Лилиенстрема, на двадесет првом километру, одваја се на десно пруга за Конгсвингер |град) и границу Шведске, а пут за Дронтхјем иде право на север, ка језеру Мјесенском и граду Хамару. Ово је најплоднији предео Норвешке, јако је насељен, и сељаци су имућни. Њиве са жутим стрњикама, зелене ливаде, брежуљци покривени јеловом шумом, промичу с обе стране пута, а с гдекојих места отворен је |с леве стране) изглед на далеке импозантне планине.

Код 68 км. лежи Ајдсфолд, варошица у којој се родио песник Вергеланд, и у близини које је, у једном старинском замку, одржата 1814 знаменита уставотворна Народна Скупштина.