Godišnjica Nikole Čupića

ИЗ СКАНДИНАВИЈЕ 309

и разгранати, као Фјордови јужне Норвешке. Онамо су више мирни и величанствени. Обале и долине су им покривене јеловом шумом.

Главнији су Фјордови, идући од Дронтхјема до Нордкапа, ови:

Намсонфјорд, између 64" и 65" СО. Ш., из ког се извози доста дрвета (грађе).

Фолденфјорд. Врло богат на риби. (Ту се лети хвата дебела херингај), али је опасан, јер није заштићен шерама. Многи је рибар главом платио на том мору, а један жалостан случај из ХУШ в., кад је 500 људи нашло смрт у валима, који Педер Дас опева, спомиње се код околног народа још и данас. На 66" С. Ш. лежи горовито острво Алтен на ком је као свећеник живео (1789—1808) П. Дас.

Фесенфјорд и Раненфјорд. Оба су издашна шумама, те зато тамо има много стругара и радионица за израду дрвенарије. У Раненфјорду се још од старина израђују чунови и лађице за рибаре и за саобраћај по шерама. На 3000 лађица сагради се ту сваке године.

Вестерфјорд, који улази између копна и групе великих и малих острва, која се назива Лофотен, између 68" п 69" С. Ш. Ту је најобилнији риболов у свој Европи. Из целе северне Норвешке скупљају се овде рибари за време лову (од половине јануара до половине априла). На обалама лука подигнуте се кућице од дрвета и покривене земљом, које се, док лов траје, издају под закуп рибарима из даљих крајева. Риба која се лови јесте Каблијо |садиз тогћиз) коју народ зове богзк (Погвећ) пли зеге;, и херинга (сареа ћагепеи5), а лови се удицом и мрежом. Кад почне риба наилазити, објави се депешама на све стране да рибари похитају. Г. 1895, у марту и априлу, ловило је код острва Лафотен 40 хиљада рибара, са осам хиљада чамаца, а уловљено је 47 милиона каблија, у вредности осам милиона круна скандинавских. На станици у Сволверу, под 68'/," С. Ш., где има једно десетину дрвених и шарених кућица и један елегантан хотел, пристају лети по десет пароброда дневно.

Малангерфјорд, пза 69" С. Ш., пружа се између доста, високих брегова у копно. На острву Квалу, на уласку у фјорд, лежи Тромсо (69'/" С. П.), највећа варош на се-