Godišnjica Nikole Čupića

310 ГОДИШЊИЦА

веру од Дронтхјема. Седам хиљада становника, гимнавија, богословија, три цркве од којих је једна католичка. Клима опора, али унутра, у Фјорду, доста блага. У околини, и даље к северу, живе Лапи. У близину Тромсоа долазе сваког лета три четири лапске породице из Шведске, с5—6000 ирваса, и продају страним путницима домаће израђевине од коже, рога и дрвета. У септембру се враћају у Шведску.

У ове стране унела је још од ХГУ века живота рибарска трговина из Бергена. Финмаркен, најсевернији предео Норвешке, био је некад подчињен Ханзи и плаћао је свој данак кожама, перју, кајишима, итд.

Алтенфјорд, на 70" С. 1Ш., први је Фјорд у области Финмаркену. Овде је земља брежуљаста. Стење припада прелазној Формацији и састоји се из кречњака, шкриљца и пешчаника. На обалама, фјорда још је богата вегетација. Ту су у већини Фини, које Норвежани зову Квенима. На једном острву (Квало) пред ушћем у овај Фјорд лежи Хамерфест, најсевернији град на земном шару (вид. раније).

Од Хамерфеста престаје земља да значи што. Риба преовлађује над сваким другим интересом. Природа узима арктички карактер. Пусто на све стране; оскудица, каква се једва исказлти може. Зелено пољанце од два-три метра важи за ливаду. Десно, засецају Фјордови дубоко у копно; лево, још по које острво између којих је задуго отворен поглед на пучину. „Кад се Хамерфест остави“, вели Пасарге, „као да се из Европе излази. Висови су још раније изгубили алписки карактер; онп су сад нижи, једнобразнији и скоро сасвим без вегетације. Непрегледни платоп чине једну с хоризонтом паралелну линију, и испадају као стрма предгорја у море. Такав је и Нордкап. Али и у самим овим поларним пустарама дрзнуо се човек да се стално настани. Близу Нордкапа, тачно под 71" С. Ш., лежи мало острво Маосо. Ту стоји једна црква од дрвета; ту станују поп, учитељ, дућанџија, у кућама подземним и у траповима. Море и небо, фјорд, магла и киша овде су једно. Сунце не пробија ове облаке готово никад, и само за кратке тренутке покажу се оку, преко вечито усколебанога мора, висока обала острва Магероа,

На ка