Godišnjica Nikole Čupića

ИЗ СКАНДИНАВИЈЕ 315 ског Океана, да она ублажи сланост воде каква је херинги угодна ("-->), дуж јужне и западне норвешке обале до иза Бергена. У таквом случају лов је доста мршав. Али је бивало да херинге за дуже време сасвим нестане. Тада је тому било и других узрока. Или је нестајало хране коју та риба налази поред обала Норвешке (различне врсте витних биљки и крустацеја), или је каква епидемија на ту рибу наилазила.

Најпосле треба знати, да риболов у Норвешкој није онако лукративан, како би се код нас могло мислити

У најбољој сезони узима се да је лов богат, ако за све време његовог трајања један мрнар ухвати рибе у вредности 250—400 дин. Обична рибарста надница не прелази 2'/, дин. А с коликим је тешкоћама и опасностима тај посао скопчан!

Ж

У Дронтхјему смо остали само један дан. Ни мене ни мога земљака није ништа дуже задржавало. Уз то, истог дана под ноћ, спустила се беше јака киша, какве само на западним обалама Норвешке може бити, а за коју се није могло знати кад ће престати. Нигде у Европи не пада толико кише, колико у западном приморју те земље. У Дронтхјему и Бергену од три летња дана два су кишовита. То долази отуда што се топао морски ваздух лако расхлађује близу снежних и ледених планинских висија.

Јула 27-ог, дакле, увече, оставили смо Дронтхјем, и кренули, ноћним брзим возом који полази у 11 часова, за Кристијанију, где смо стигли зором, 29 ог.

И ако је пруга која веже две норвешке престонице, на већини своје дужине, уског колосека, вагони су пространи и удобни у сваком погледу, те за то не бесмо уморни од дугога путовања, и могосмо још истог дана потражити, ради опраштања, људе и породице с којима смо имали част да се оних дана познамо. Између других, посетио сам Бернстјерна Бјернсона, а код Ибсена сам оставио карту. Овај састанак с Бјернсоном остао ми је једна од најмилијих успомена, које сам из Норвешке донео. Ја сам се тим још једном похвалио, оном приликом кад сам пре неколико година држао предавање у сали Велике Школе о његовом делу. То