Godišnjica Nikole Čupića

ЈАШУЊСКИ МАНАСТИРИ 339

их написао сам ово неколико речи о ономе што сам видео и чуо у манастирима и у околини, ради успомене самих манастира и народа у томе крају. жЖ »: :

Оба су ова манастира у близини један до другога на пола часа хода, и то кад се путује оздо од мушкога манастира ка женском, а при повратку силази се за 15 минута. Мушки је манастир на ниже, а женски на више на једној благој и шумовитој падини, оба с десне стране реке, која се ту испод женскога манастира почиње звати Јашуња. У главноме оба минастира постоје подаље од Мораве на десној страни њеној идући ка Заплању, а на видику су из града Лесковца. Око оба манастира постоје ова непосредна села: Јашуња, Дрћевац, Црковница, Купиновица и Јарсеново.

Сада се обично путује од Лесковца до манастира преко лесковачкога поља низ реку Ветерницу и кроз село Богојевце, па се преброди Морава на ушћу Јашуње и даље се путује кроз села Злокућана и Јашуње,“ те се стигне у Манастир Свети Јован за два и пб часа, а одатле се још путује пола часа до у женски Манастир Богородицу, и стигне се уњ за три часа хода од Лесковца.

Пре неколико година, по новој српској администрацији од 1878 године, ови су манастири припадали Заплањском Срезу и Нишком Округу, а сада опет по најновијој подели округа припадају Лесковачком Срезу што је и природније, јер су у близини града Лесковца, само их дели Морава.

ЖКенски је манастир одавно опустео и не памти се кад, али ће бити да су се калуђерице разбегле око почетка осамнаестога века, после познатих ратова између Аустрије и Турске; а у мушком су манастиру живели калуђери и држали се доста добро до Кочине Крајине, а после су за оне ратне године првога и

2 Ту на утоку Јашуње у Мораву има скела (лађа), којом се превози народ на једну и на другу страну Мораве испод места Градишта. Скелеџија је неки Величко Станимировић, из Богојевца, и откако чува и превози лађу има 45 година, а откако се ту с десне стране Мораве преселио с породицом и настапио баш на утоку Јашуње у Мораву има на 35 година, те се из његове куће издвојила још једна, и сада су две куће. Обе припадају селу Злокућану.

22"