Godišnjica Nikole Čupića

844 ГОДИШЊИЦА

(до српско-турскога рата). Можда, је на тој кутији, када је неки лесковачки кујунџија оправљао, и видео изрезане старе црквене године, па их при тој својој поправци поново изрезао општим арапским бројевима, што стари мајстори не би чинили, нити би онаким шареним језиком писали, који међутим неје ни постојао у оно време."

Других знатнијих ствари нема у овом манастиру, или их ја несам видео. Рече ми само поп Јован да се налави нека штампана стара црквена књига која му је код куће у селу, те кад сам се враћао озго из манастира заборавих да је видим.

6. Женски манастир Света Богородица

Као што сам напред споменуо, женски је Манастир Богородица удаљен од мушкога Манастира Светога Јована на пола часа, на више уз благу узбрдицу, у романтичном и идилском положају, а на десној страни псте реке Јашуње. Манастир је свуд унаоколо обрастао граничевом и церовом шумом, а повише манастира почиње и буква да расте, те је вода изврсна за пиће, какве ретко има у овоме крају и у моравској долини.

Овај манастир М. Ђ. Милићевић у својој Краљевини Србији стр. 27, бележи називом „Црковница“, а тако га не зове народ онуда по селима и у Лесковцу, него увек и само Манастир Света Богородица или Горњи Манастир, зато што постоји близу више Манастира Светога Јована. “

7 И овај је натпис објављен у Краљевини Србији стр. 27, а одатле пренет у дело Стари српски записи и натписи књ. 1. стр. 142.

8) Село је Црковница далеко од женскога манастира Богородице северозанадно на један час хода, али захват (синор) тога села допире до манастира, и Црковничани одавно полажу право на горњи (женски) манастир Богородицу, да они о њему воде бригу, као што Јашуњци полажу право на доњи (мушки) манастир Свети Јован, али за последње време турске владавине од лесковачких чорбаџија (газда) несу могли то право да задобију.

Село Црковница има сада на 150 кућа. Ту у селу, у селском гробљу, постоје развалине велике цркве Светога Спаса, око које је у старини можда био манастир; па кад је тај манастир опустео и црква у њему разрушена, онда се око тога опустелога Светога Спаса почело засељавати седо, као што је то обично бивало, те се по тој црквини и прозвало село Дрковница. Дакле женски Манастир Богородица на реци Јашуњи нема никакве везе с називом села Црковнице, нити ово с манастиром. :