Godišnjica Nikole Čupića

ПЕДАГОШКИ КЊИЖЕВНИ РАД М. Ђ. МИЛИЋЕВИЋА 99

ливоје за свих десет година школовања у Београду не пише своме чики, па тек онда, на крају десете, да му описује долазак у Београд „с кириџијама“ и прве утиске у њему, да му чика сељак даје препоручена писма, за све веће вароши у Српству и уцрн капут“, те да му се нађе на путу итд. Али је писцу било главно: да Миливоје имадне саветника и да ти савети буду здрави, српеки, те да се он спреми што боље за српскога учитеља. И бацио га је у једно озлоглашено село, од којега је Миливоје са својом Љубицом начинио оно, што би писац желео, да школа начини од свакога села. Истина и овде има празнина и скокова, и сам учитељски рад је слабо и површно изнесен. Али је писцу извесно главно било, да изнесе само главни правац и резултате, и у томе је успео. Усталачким и пистрајним радом својим Миливоје је препородио своје село. Он позив свој није свео само на то, да учи децу у школи, него је учио и одрасле ван школе. Оне мале није учио по уобичајеном шаблону, него је сам изналазио бољи и природнији начин како ће децу боље да, поучава. А оне одрасле је поучавао, како ће боље да раде своје послове, боље да се владају и тако поправљају живот свој. И, занимљиво је, да у свему раду Миливојеву нема ни једне речи о — политици.

Миливојеви ђаци не уче напамет. Он се стара, да им објасни све очигледно, разумљиво и занимљиво, и да изазове у њих саморадњу и самостално суђење. Према томе он потпуно припада новој школи, која је противна, староме механизму и суровости у школи. Он и позив свој проширује и учи и одрасле, али не политици него — ручним радовима; и у томе је потпуно сувремен. Он и ученике своје не одвикава од рада, него их учи како да поправљају радове и владање своје и тако да се боље спремају за живот. А то и јесте задатак данашње школе.

ж “ ж

Да сумирамо све ово што смо до сад изнели.

Скоро половина Милићевићевих књижевних радова педагошке је садржине. По томе, Милићевић је првенствено педагог. А кад се узме још, да имају дидактичан карактер и његове приче из народа, које су