Godišnjica Nikole Čupića

38 ГОДИШЊИЦА 1526, тврдећи, да је причу о боју на Мухачу забележио по причању очевидца Кузу-Алије, што је сасма неверојетно. Када су Турци позно у јесен 1663 прекинули ратовање с царем Леополдом [, отпутовао је Евлија крајем 1663 или почетком 1664 из Београда у Херцеговину Сихраб Мохамед-паши, да му саопћи наредбе како да се припреми за одбрану. Евлију је од Београда водио пут на Ваљево а одатле на Ужице. На том путу прошао је Евлија кроз многа села, као: Дућевац, Барајево, Лисовић, Барошевац, Трбушница, Смрдљиковац, Дудовица, Липље, Моравци, Бањани, Теочин, Коштунићи, Дружетићи, Гојна Гора, Средња и Доња Добриња, Честобродица, Отањ, Добридо, Тврдићи и Севојно. Евлпја с особитом љубављу описује Ужице, истичући прпродне лепоте околине п чистоту варошких улица. Из Ужица ударио је Евлија на Прибој у Новопазарском Санџаку, а одатле на Пријепоље, које опширно описује, па онда на Таслиџу, Чајниче, Фочу, Невесиње и Љубиње, где је нашао Сихраб Мохамед-пашу.

Ми смо на овом путу допратили Евлију до места Рудо на Лиму, а његово путовање кроз Новопазарски Санџак и Херцеговину не доносимо, пошто га је приопћио Сејфудин Фехмп ефендија у Гласнику Земаљскога, Музеја.

Особито је занимљив Евлијин опис Дубровника и начина живота дубровачкога становништва. Евлију као оријенталца, којп воли помпе п параде, необично интересују процесије п свечаности, те их с тога описује у детаљима. Исто тако у ситнице описује дочек код ректора и Малога Већа.

Из Дубровника ударио је Евлија на Нови. На том путу зауставио се у дубровачким местима Миринча, Чине п Чикеруб, оштсујући их у кратким потезима

Много је детаљнији опис Новога, којом приликом прича како, су Турци преотели Млечићима тај град. Са доста пажње зауставља се Евлија п на Которском заливу, спомињући Рогђо Козе, Пераст и Рисан. Овом приликом учествовао је Евлија у пљачкашком походу Билећског Сихраб Мохамед-паше у околину Котора и Пераста и у походу против Пиве и Никшића. На том путовању пратимо га ми до града Кључа, у јужном делу