Godišnjica Nikole Čupića

ПУТОВАЊЕ ЕВЛИЈЕ ЧЕЛЕБИЈЕ 37

с особитим уживањем. Позно у јесен 1661 стигао је Евлија са ујаком Мелек Ахмед-пашом у Београд на зимовање, којом приликом је посетио град Авалу, пспричавши нешто из историје овога града.

Из Београда кренуо је Евлија с пролећа 1661 по налогу свога ујака, Мелек Ахмеда, у Арбанију, да покупи онде новац од Мелекових дужника. По уговору с Мелеком имао је Евлија из Арбаније ударити на, Софију, где ће га чекати Мелек Ахмед-паша. Евлија је преко Србије и Новога Пазара стигао у Скадар, који назива Искендер.

Када је Евлија испоручио заповеднику Скадра, Јусуф-бегу, жељу ујакову, замолио га је овај да му буде гост 10 дана, док не прикупи новац. Тих 10 дана употребио је Евлија на то да подробно проучи Скадар и његово становништво, за чиј језик каже да није сличан ни једном говору. Из Скадра је Евлија отишао у Подгорицу, за чије становнике вели да су високи као илатане. Нарочито му јако пада у очи црногорска мала капа на њиховим великим главама. Из Подгорице упутио се био Евлија у Котор и Будву, који тада беху млетачки, али није био пуштен унутра. Одатле је ударпо на Бар и Улцињ, а одатле у Скадар. Из Скадра је ударио на Софију, где је пре стигао од ујака Мелек Ахмед-паше. Из Софије кренуо је скупа са Мелек-пашом у Цариград, камо су стигли у априлу 1663.

Како се тада везир Ахмед ћуприлић спремао против цара Леополда 1, придружио се Евлија везировој војсци у Једрену, да се од ње опет у брзо одвоји. У Вилину ступио је Евлија у војску Никопољскога паше Ибрахима, те је од Видина ударио на Тимок, Курсунџу, Сокоград, Соко-Бању, Ражањ, Параћин, Јагодину, Баточину, Паланку, Коларе, Гроцку и Београд.

Евлија је морао овај пут веома брзо превалити, јер је у Београду затекао с главном војском великога везира, Ахмеда Ћуприлића. Придруживши се везировој војсци, добио је прилику да упозна крајеве између Београда и Будима. Пут од Београда за Будим водио је десном обалом Дунава, па се код Осека прелазило преко Драве. На том путу описује нам Евлија Земун, Митровицу, Товарник, Сотин, Вуковар, Осек, Дарду, Барању, Мухач. Евлија подробно прича о битцп на Мухачком пољу