Godišnjica Nikole Čupića

ПУТОВАЊЕ ЕВЛИЈЕ ЧЕЛЕБИЈЕ 41

Ово је село алајбегова својина. На овој равници не може се наћи ни толико камена колико је зрно боба, а трава је тако бујна да се коњаник изгуби у њој. Одатле приспесмо у паланку Дента"). И она спада под Темишварску управу. То је мала четвороугаона тврђава, начињена од плетера, на обали реке Тамиша“) Има ваповедника, педесет војника, оружницу, џамију, гостионицу и неколико продавница. Баште су веома плодне. Одавде кренусмо у град Темиливар.

Опис јаке тврђаве Темишвара. За време Кодавендигиара “| био је овај град мала паланка под влашћу Менајоша, ердељскога краља“). Пошто је Кодавендигиар изашао одавде, проклети неверници охрабрише ердељскога краља Менајоша, те овај поче пљачкати и пустошити горњу Угарску и Немачку. На ово дође немачки краљ под Темишвар, па га у току од седам месеци узе без икакве милости из руку неверника"), и постави за градског заповедника капетана по имену Лошанџи с двадесет хиљада немачких војника“). Немачки цар, краљ Фердинанд, идући Београду, упропасти лађе које су онамо ишле, све путове затвори, те Београд допаде глади и невоље. С тога је онда издата царска наредба да се Темишвар прикључи добро чуваним исламским покрајинама, и у ту сврху беглербег Румелијски Мухамед-паша'"), постављен за главнога сердара, отиде у Београд. Мухамед-паша, прешавши велики мост на реци Сави, стигне на супротну обалу, те с великом журбом пређе мостове на Дунаву код Вулковара'',, и овде стиже од падишаха у исламски табор

10) Дента између Вршша и Темишвара.

1) Погрешно, јер Дента лежи на Брзави, а до реке Тамиша има преко 20 километара.

12) Худавендкијаром („Господин“) зову Турци Мурата Г (1359—1389).

13) Фантастично име, изведено из имена угарскога краља Лауша 1 (1342—1382). Носилац овога имена начињен је после савремеником Фердинанда 1.

1") Фердинанду Г уступила је Темишвар 1550 удовица Јована Запоље, краљица Изабела.

15) Стеван Лошонци последњи командант угарски (Фердинанда р у Темишвару. Предао град Турцима 1552 крајем јула, пошто га је месец дана бранио. После предаје Турци су га у пркос дане речи посекли и главу му послали у Цариград.

, 16) Мухамед паша Соколовић, велики везир.

|") Турски мост на Дунаву код Вуковара спомиње се 1566. Овога је пута војска ударила одмах од Варадина на Тител. (Јов. хоп Наштег РигезбаП. Сезећтећће дфез озталшзећеп Кејећев, Резећ. 1840 П. 317)