Godišnjica Nikole Čupića

49 ГОДИШЊИЦА

две хиљаде по избор јаничара са 150 зарбузан и 15 баљемез-топова. Истога дана стиже и татарска војска, те главни заповедник пређе реку Тису у близини грала Титела и опседне град Пече'“). Мухамед-паша освоји град Пече за седам дана 958 године"), па га одмах даде оправити и утврдити, сместивши у њега јаку посаду. Одатле идући према истоку опседне град Бечкерек. Становници овога града нису се противили мусулманској спли и добише милост. По освојењу Бечкерека смести у град приличну чету војника, за тим заузе град Фенлак"), па онда град Чанад") У овом последњем неколико стотина хришћана постадоше правоверни Мусулмани, не могући одолети огромној војсци, а град предадоше под уговором. У град се смести потребан број војника.

Заувевши за тим град Липову“), постави за градскога заповедника Улама пашу), те за тим опколи Темпшвар. Читава исламска војска распореди се по опсадним шанчевима на девет места, те се напрезала у борби. Али по божјем промислу, још пре заузећа овога града, наступи студена зима и почеше падати необично велике кише, због чега се шанчеви напунише толико водом, да је јаничарима немогуће било остати у њима. Говорећи: „предузете послове у своје време“""") изађоше сви војници из шанчева и земуница, те се равиђоше, оставивши град, ратне приборе и топове десно лево. Када је ова неуредност пријављена на Порти, наређено је оданде, да горе поменути сердар зимује у Београду с мусулманском војском.

Све ове велике догађаје чуо сам од свога покојнога оца, јер је у тим бојевима учествовао и мој славни отац, који ми је овако причао : Те зиме освојише хриш'8) Турски Бечеј на левој страни Тисе.

19) 19 сешт. 1551, ;

20) Фенлак (Кошак) на левој страни Мориша ниже Арада.

2) Мађарски Чанад на десној страни Мориша на зап. од Нађлака. између Арада и Сегедина. Освојио га Мухамед-паша Соколовић у сешт. 1551.

22) Липову, на левој страни Мориша више Арада, заузео је Мухамед паша Соколовић 8 октобра 1551.

23) Улама паша, пореклом Персијанац, ступио у службу султ. Сулејмана 1532. 1541 постао босанским пашом, 1548 беглербег Ерзерума, 1550 опет босапски паша и најпоузданији човек Мухамед-пате Соколовића.

ЗЗа) Све у своје време.