Godišnjica Nikole Čupića

ПУТОВАЊЕ ЕВЛИЈЕ ЧЕЛЕБИЈЕ 48

ћани град Липову“). У тој страховитој бицти опседнути Улама паша попио је мученичку чашу 958 г.") Патори Андраши,“) који је пре тога био капетан у Липови, рече: „Град Липово дође опет у моје руке“, и када је пошао са 100,000 своје војске на Чанад, сусрете се с Будимским Али-пашом и разбије му целу војску. Међу тим ердељски краљ, нашавши Липову непоседнуту, заузме је и кључеве пошаље високој Порти“). За ту услугу доби он од падишаха златну сабљу са свечаним огртачем. Идуће године отпутује султан Сулејман кан у Едирне (Једрене). Пошто се пре тога догодиле оне неправилности и закашњења при опсади Темишвара, а Липову опет узео непријатељ из руку ердељскога краља, именовао је славни падишах румелијскога везира Мухамед-пашу за главнога сердара. Том приликом придодао му је још 40 ода јаничара, сегбан-башу и белик-аге, 17 тобџи и џебеџи-мира-мирана, 40 мирилива и Будимског везира Али-пашу.

959 године 27 дана Реби-ил-акира“) пође горе споменути сердар из Едирне са силном војском, пуном поуздања. Ишао је с великом журбом, делећи свугде правду и милост, те разаџе шатор у граду Београду. Одатле је, прешавши мост на Дунаву и не дангубећи, петога дана месеца Рамазана) напао на град Темишвар на седам места са 16 баљемез-топова. У току од једнога дана начинио је на граду седам пукотина, а једне ноћи заустави реку Тамиш“), чија је вода текла кроз градске шанчеве, те град остаде на суху. Проклети капе-

ЗУЈУ " дљењие 554.

25) Савремени мађарски и други извори не знају за погибију Уламину. Пошто је Улама предао Липову, пратио га је један одред српских коњаника под Петром Божићем, Тодором Балинтићем, Савом Рацом и Димитријем Мушевићем до Тамиша, одакле је, издржавши сукоб с хришћанима, отишао рањен у Београд (Магк! Запдог, Агадуагшертуе 65 Агад зхађад ит. уагов Е0г66пеје, Агад 1892. 1. 543. Наштег, ор. си. П. 217).

26) Андрија Батори био је тада уз Тому Надаждија главни заповедник угарске војске. Батори је збиља био капетан Липове и предао ју је Турцима 8 окт. 1551. Када су хришћани у дец. 1551 преотели Турцима Липову, поселе су је шпанске а не мађарске трупе.

27) Липову је Турцима предао крајем јула 1552 заповедник шпанских трупа Алдана.

28) 1552. 28 априла. 29) 25 августа 30) 'Греба Бегеј.