Ilustrovana ratna kronika

ИЛУСТРОВАНА РАТНА КРОНИКА

везују једног за другог. Иначе им је страх ушао после ове битке у кости, те беже безобзирце. Вглико српско срце је избило и сад упркос грдних турскпх п арнаутских зулума. Много Срби Кумановци скривају и против заповеоти Арбанасе у својим подрумима. У Нишу је заробљена и једнакао пантерка лепа крволочна Арнаутка због шпијоназке. Н<>ћас у 2 с. идемо сви у Скопље. ч Браник". Вељко Петровић.

[К1

за који дан пустити кућама, чим очисте земљу од некрста. Кумановска је битка — сада сазнајем у штабу — била велика и одсудна битка, она, коту смо сви ми чекали. Свн су досадашњи податци о њој погрешни. Учествовало је у њој 80.000 Турака сем Арнаута. И 18 и. 7. српски пук је десеткпван з «то, што је на ту турску војску навалило само 12.000 Срба, мислећи да Турака нема више од 20.000 Ту су иројски српски пукови јуришали трипут, иако су убрзо приметили турску надмоћ. Али нису хтели да напусте полоасаје, доксе топови не изнесу, и док остала војска не наступи. С топовима јеишлотешко. Киша је пљуштала већ неколико дана и пут је био склизав, да к њи нису м< гли маћи топове ј*р су се точкови окретали на месту. Тада је прискочила војска, и момчад је у плотуну на раменима и грудима гурајући извукла батерије. Наши су већ пливали у својој крви, када грунуше први шрапнели, који су пробпјали праве сокаке међу силним Турцима. У том је стигао и сам престолонаследник и јурнуо на непријатеља, који се дао у безумно бегство. Оставили су еве топове, сву муниц ју и провијант, чак је један пашазаборавио и свилене шалваре своје хануме у раскошном шатору, Турака је морало пасти до 20.000, јер их ни сад још нису могли претурити, да иепод њих нађу све српске лешеве. Кумановско је, веле, бојишае ужасно. Још, леже једно на другим трупови људи и коња. Арнаути су тако обевни, да рањавају нозкевима лечнике, док их превијају! Зато и њихово заробљенике морајуда

Призор из Старе Србије

Хасан Риза беј — Командант опседнутог Скадра. —

Један немачки новинар доноси ову карактеристичну скицу о команданту опседнутог Скадра: Хасап Риза беј је човек малога раста, са кривим ногама, са главом погнутом напред као код крволочне животиње, која се спрема да скочи, са кукастим носом, који изгледа као да је носна кост једним ударом преломљена, са јако испупченим јабучним костима — прави черкески тии. Место прописане официрске капе, Хасан Риза носи велику чупаву черкеску капу на глави, која више личи на четку за чишћење топовских цеви, него ли на шубару. Хасан Риза је дуго година био у Немачкој са службом и говори врло добро немачки. У разговору је увек отворен. Хришћане и консуле мрзи, не из националног шовинизма, као многи његови војнички другови, већ их мрзи као војник; Хришћани су за њега сувишни људи, који не могу бити узети у војску и који из заседе пуцају на „његове људе"; консуле мрзи, јер му они нису дозволили да е.равни са земљом сва села, из којих је пуцано на његове људе. Тиме је обележена његова најглавнија мана: он нема ни најмањег политичког разумевања за положај раје у Турској, и оно му доиста не би ни требало, да га Младотурци нису поставили за валију на коме,је месту за неколико месеца успео да од незадовољних католичких Арнаута начинц непријатеље Турској.

Група ерпеких официра