Ilustrovana ratna kronika

СВЕСКА 22.

У НОВОМ САДУ, 21. МАРТА (3. АПРИЛА) 1913.

СВЕСКА 22.

ж

11

1

.ЈјОјк

/ //0^>\\ \ < ((») Ј> \ / ~1гјГ

Илустрована

Ратна

Кронина

ОфВ" 'чЦЈЦ! 7

зпоааапааппаапппаааоиаа

□□□паааапппппппппапоаап

! □ □ 1 1 Н [3 I 10 0.1 :аапопоопоппппаааааппор

ИЛУСТРОВАНА РАТНА КРОНИКА ИЗЛАЗИ У СВЕСКАМА. — ПРЕТПЛАТА НА 10. СВЕЗАКА СТАЈЕ КРУНЕ 2'—. ПОЈЕДИНА СВЕСКА СТАЈЕ 24 ПОТУРЕ. - ПРЕТПЛАТА СЕ ШИЉЕ: КЊИЖАРНИЦИ СВЕТОЗАРА Ф. ОГЊАНОВИЋА, НОВИ САД.

1 □ □ | 100 I Н □ I аапппаааппппппппаапппагЈ

1389.

УРЕЂУЈЕ: ДР. КАМЕНКО СУБОТИЋ. -

ИЗДАЊЕ КЊИЖ. СВЕТ. Ф. ОГЊАНОВИЋА.

1912./3.

Накви с) 0} га|»ски гснсрали Извештач „Балкана" В. М. Росић Свакако да ће интересовати читаоце да чују какви су бугарски генерали, који у данашњем рату командују појединим деловима бугарске војске. Распитујући о њима од војних стручњака у Софији ја сам добио податке које сам пажљиво средио и овде доносим онако како сам добио и како који од бугарских генерала и колику вредност представља. Сви бугарски меродавни кругови за оцену бугарских генерала слажу се да по спо60 собности и војничким врлинама прво место заузима Генерал Ратко Димитријев То је велики војни таленат. Њега нарочито истиче његово одлучно држање у сваком питању које има војнички карактер. Ту он не попушта никоме. Али има и ту добру црту да ни о једном војничком питању и ствари до сада није донео своје мишљење док пре тога није добро размислио о свему. Кад ствар испита добро, кад у њу добро уђе, доноси свој суд, и њега заступа свуда одлучно, не одступајући од њега ни пред ким.

Други генерал, који долази одмах п.осле генерала Ратка Димитријева јесте Генерал Оавов Врло је способан. Његове војничке способности створиле су му велике обожаваоце и поштоваоце. Јако је верзиран у свему што требаједној војсци и допринео је много да снага бугарске војске изазове респект. Када је био министар војни, био је у сре"Кном положају да је могао да види шта је све потребно бугарској војсци и да донекле готово са местимистичном тачношћу одреди могућност рата између Бугарске и Турске па чак и какве -ће резултате да да. У овоме рату њему је одређено да са бугарском војском оперише око Једрена, јер је за тај случај и операциони план израдио. Генерал Кутинчев То је један од најстаријих бугарских генерала. До сада је заузимао положај инспектора једне војне области. У бугарским војним круговима ужива добар глас као ваљан и способан генерал; На његове способности иу овоме рату полажу доста наде. Генерал Фичев. Ое је начелник бугарског генералног штаба. 0 њему је опште мишљење код бугарских официрских кругова, да је један од најдаровитијих и најспособнијих бугарских ге-

Шк /

ж

п % ||I ' | ? ш 1 '§"•

§ к §№

ДДИИН ИМг«.»-<„ 1ВВјЈ! ■Г;Г

Бугарски краљ Фердинанд

99