Ilustrovana ratna kronika

Стр. 224.

ИЛУСТРОВАНА РАТНА КРОНИКА

Св. 27.

свету, узвишену, за ствар правде, слободе, за бољу будућност своје домовине и с њоме целога Српства. Још минут два, и за оне витезове, онај цвет снаге наше државе с поносом ће се рећи: благо томе ко довијек живи, имао се рашта и родити! Краљ се одмиче од својега дурбина. Скида капу. Очи му се засузише. По његовом великом челу котрљају се капљице зноја. Своје храбре војнике прати како јуришају у неминовну смрт. — Три наша барјака лепршају се на шанчевима на врху Бардањолта — рече краљ гледајући на дурбин. Опет код свих силно узбуђење. Дубоко потресе. Наследг ник одмсжнуо главу од дурбина и за тренутак ДЕа очи покрио дланом деснице Књаз Петар привија се уз њега и са сузама у очима прати касапл,ење на шанчевима. По томе паследник опет посматра и гласно саопштава, да је одасвуда на шанчеве навалила наша војска. Жице су већ испресецане. У 2 и по часа по подне телеграфски извештај генерала Пукотића краљу донео је кратК) саопштење: да је наша храбра војска Бардањол заузела на јуриш. — Живио краљ! Жпвела војска! — Захори се са свих страна у главном логору. Тек сад је било занимљиво посматрати бегство непријатеља низа страну Бардањолта. Шрапнели наших топова, који су веома вешто крчили пут јуришу, такође су вешто стопу у стопу непријатеља гонили. Низ Бардањолт бежао је непријатељ у страху, метежу, нереду. Могле се видети на дурбин читаве масе, па коњи, мазге, карови, кароце, и све се то у панициповлачило према мосту на Киру, где падну наши шрапнели и од масе направе клупче, које се котрља у кориУнотреба клишеја законом забраљена

то реке. По заузећу Бардањола наша артиљериска ватра била је управљена на Мали Бардањолт, да отуда непријатељ не би дошао у помоћ Великом Бардањолту. Али он то није ни покушао. Толико је био сломљен, претучен изненађен и деморализован. Ноћ је прекинула битку. Бардањолт, врата Скадра, у нашим је рукама.

БУДУЂНОСТ БИТОЉА. Битољ има све природне услове да постане најважнији трговински и индустријски цен тар и да за борављење и живот буде најлепша и најудобнија варош. И по плодности око-

лине у којој лежи и по месту у коме се налази, он је одређен да постане најважнији центар наше јужне Србије Широка и пространа равница између Прилепа, Лерина, Ресна и Битол>а, представља најплоднији и најбогатији предео с ове стране Вардара. И ако се овде земља врло примитивно обрађује, ипак су жетве богате. Са ових плодних равница и при оваквом начину обрађивања земље скида се преко године два рода. (Снршиће се).

ВРЛО ЗАНИМЉИВА КЊИГА! КЊИГУ „КРАЉЕВИЋ МАРКО У БАЛКАНСКОМЕ РАТУ"(СА ДВЕ СЛИКЕ), КОЈА СЕ У СЛАСТ ЧИТА (ЦЕНА г :0 ПОТУРА) ВЕЋУ ВЕЛИКО РАСТУРУЈЕ ИЗДАВ. КЊИЖАРА СВЕТОЗАРА Ф. ОГЊАНОВИЋА У НОВОМ САДУ, ДУНАВСКА УЛ.

Штампа д. д. Браника Н. Сад