Ilustrovana ratna kronika

Стр. 336

ИЛУ СТРОВАНА РАТНА КРОНИКА

Св. 41.

предобиви Скадар пао је, а освојили су га црногорско-српски див јунаци — што ће се причати по свету, а српске гусле овековечиће славу српског оружја за сва времена. ХЈредудруженом, сложном српском браћом пало је турско царство, које је пуних пет векова несложну браћу угњетавало. Неслога српска победа душманска, а слога српска пропастдушманска. Дај боже да увек у српском народу слога царује, која ће бити најјачи град против сваком непријатељу народа српског. Само слога Србина спасава. То је стара изрека која се једва једном и у дело привела и од које су нам видни успеси извојевани. На слици овој приказује се пред Скадром намештен опсадни топ који је Скадар бомбардовао и који је грдне му штете нанесе Генерал Мартиновић прати јуриш ЦрНОГОраца На ТарабОШ. Нечувенајунаштва црногорских соколова око опсаде Скадра, задивила је цео свет. Потоцима скупоцене и племените црногорске крви просуто је под"бедемима тврдога Скадра, који је ипак морао да сагне главу и да се преда црногорским херојима. Тарабош најстрашније природно и модерно скадарско утврђење, које је више месеци пркосило свакој навали црногорској беше јуришем заузето, а после тога следовала је и предаја Скадра. Такав један страшни јуриш црногорских јунака, посматра јуначки генерал Мартиновић, који је руководио са опсадом. И ако !е дело било велико, ипак је јуначка десница црногорских соколова приморала упорног непријатеља да се преда. Страни војнички стручњаци тврде: да ово не би могла учинити ни једна друга војска, али Црногорцу ништа није немогуће — и никаква сила не може му на пут стати. Српски народ се од увек дичио са својом црногорском браћом, а дичи ће се и од сад, јер их поред јунаштва краси и природна бистрина, коју ће у данима слободе да употребе на славу и величину своје отаџбине и да стану у ред других просвећених народа, јер доста је крви пало. Црногорски српчићи као болничари. Велики дани који су наступели у прошлој години и који су крунисани српским победама — ослободивши испод турског ига српске земље, ужегоше у свим српским срцима неописано одушевљење Црногорци, ти петвековни заточници српгке слободе — први отпочеше велико дело српског ослобођења Први топ, који је затутнио на Балкану беше црно горски, прва крвца која је залила

велико отпочето дело — беше црногорског јунака, али овог пута та је крвца залила ону земљу, у којој је поникла слобода. Мало и велико, старо и младо, мушко и женско подигло се у Црној, али златној Гори, да потече: „Онам' онамо да виђу Призрен и да јуначки „С огњишта милог отерају кугу", која је пет векова српски народ уништавала. Јунаци црногорски са пушком и ханџаром, уништаваху душманина, дичне црногорке носише тајин и џебану дичним својим борцима и изнашаху пале V рањене јунаке. Деца црногорска запојена славом својих предаки, „не дорасла свијетлом оружју", вршила су разне послове за које су способни, а нарочито су били распоређени по болницама, где су вољно и одушевљено послужили својој рањеној браћи и очевима. Похвале вредно дело младих соколова црногорских, који ће и доцније својој отаџбини где треба послужити, као прави јунаци и људи Турци на утвр|еним позицијама. Разбијени Турци од Срба на Мердарима, бежали су безобзирце пред српском војском тек где-где су се заустављали на природно утврђеним положајима, да ако могу, да задрже наступајуће српске трупе. Српска војска запојена идејом: да се Косово свети, одушевљена извојеваном победом, гонила је непријатеља на све стране и побеђујући га на свима линијама. Сваки Србин у овом ратовању имао је пред очима онај свети аманет, које су му српске гусле пет стотина година певале: да је дошла орз, која ће петвековном српском робљу раскидати ропске ланце. Срп-

ској војсци и ако су стајале велике препреке, и ако се турчин лавовски борио да очува царство и господство није могао одолети силним нападим ! српских херојз, него је био побеђен, сатрвен од храбрих српских соколова. Петвековно српско робље ослобођено је, српске земље опет су срлске, у којима ће од сад да запоје песма у место плача, а оно робље да од садбу де слободан грађанин слободне Србије.

Читајте интересантну књигу Нраљеви1ч Марко у балканоком рату. Иста се добија код Свет. Ф. Огњановића У Новом Саду по цену од 50 пот.

♦♦♦♦♦♦♦ НОВ СРПСКИ - орпшадан родеан. КЊИЖАРА СВЕТ. Ф. ОГЊАКОВИЂА почела је већ издавати роман ЛЕГИЈА СМРТИ.

Изишла је XVI. свеска. Цена свесци 10 потура.

„Илуетрована Ратна Кроншса" улази у нету, своју последњу серију од десет свезака. Ево нае, дакле, на концу тешкога дела, које ћемо, уза све огромне тешкоће, срећно нрнвестп крају. Кад, за кратко време, заврншмо ово велико издање, ми ћемо се с радошћу осврнути на цело време његовог излажења; а српскоме дому са пс носом ћемо пружити овај велики родољубиви албум Опе, који нису обновили нретилату на последњу серију, молимо, да то одмах учине.

Дивот-корице већ се раде

I!!

Употреба клишеја законом забрањена

Штампа д. д. Браника Н. Сад.