Istočnik

ДУХОВНИ ЧАСОГШС ЗА ЦРКВЕНО-ПРОСВЈЕТНЕ ИОТРЕБЕ СРИСКО-ПГАВОСЛАВНОГ СВЕШТЕНСТВА И НАГОДА У БОСНИ И ХЕРЦЕГОВИНИ.

Год. ХШ. Сарајево, 15. марта 1899. Бр. б. ВЛАСНИК: " " П.ИХОВА ВИСОКОПРЕОСВЕП1ТЕНСТВА СГПСКО-Г1РАВОСЛАВНИ БОСАНСКО-ХЕРЦЕГОВАНКИ АРХИЈЕРЕ ЈИ. УРЕДНИК:ТЕ0Д0Р ЈУНГИЋ, ПРОТОЈЕРЕЈ.

з ш: а. Из АЕМ. консисторије Дабро-босанске. Рукоположења. Марко Поповић, богослов, рукоположен је у Сарајеву 14. фебруара о. г. за ђаконд, а 15. иетог нј. за презвнтера и постављен је привремено за пароха у парохији Дракеенићкој, у протопрезвитерату Костајничком. — Милан Радукић, богослов, рукоположен је у Сарајеву 15. фебруара ове год. за ђакона, а 21. истог мј. за презвитера и постављен је привремено за пароха у парохији Омољанској, у протопрезвитерату Петровачком. Преигјешћења. Милорад Јелић, парох Лушци-Паланачки, у протопрезвитерату Старо-Мајданском, премјештен је 25. фебруара о. г. за пароха у парохији Јајачкој, у протопрсзвитерату Варцар-Вакуфском. —• Симо Бањац, парох Смољанеки, у протопрезвитерату Петровачком, премјештен је 25. фебруара о. г. за пароха у парохији Влагајској, у протопрезвитерату Бугојанском.

Ш. Прелазак „Шокаца" у православну вјеру. На бијеле покладе ове године извршен је у селу Сантову у Вачкој Ч1ш, кога се благодатне пошљедице не могу догледатп — отрг. иута дјеца повратише се својој мајци, преко 1000 Срба католичке вјере ступпше по ново у крпло свете православне цркве. О овим Србпма католичке вјере, који се сами назипаху „Шокцима" допијело је „Наше Доба•' чланак, из кога ми, ради упознавања иаших читаоца, доносимо оно, што се овог предмета непосредно тиче :