Istočnik

ДУХОВНИ ЧАСОПИС ЗА ЦРКВЕНО-НРОСВЈЕТНЕ НОТРЕБЕ СРПСКО-ПРАВОСЛАВНОГ СВЕ1ПТЕНСГВА И НАРОДА У БОСНН И ХЕРЦЕГОВИНИ.

Год. ХШ. Сарајево, 15. јуна 1899. Бр. 11, " ВЛАСНИК: ЊИХОВА ВИСОКОПРЕОСВЕШТЕНСТВА СРИСКО-ПРАВОСЛАВНИ БОСАНСКО-ХЕРЦЕГОВАЧКИ АРХИЈЕРЕЈИ. УРЕД11ИК.-ТЕОДОР ЈУНГИЋ, ПРОТОЈЕРЕЈ.

Из АЕМ. Консисторије Хердег.-захумске. Одликовања. Видак Вишњевац. парох Надцнићки и надзиратељ Гатачког протопрезвитерата, одликован је 8. новембра прошле године црвеним појасом. Произведења. Ристо Кочовић, нарох и надзиратељ протопразвитерата у Невесињу, произведен је 29. априла о. г. у цркви у Благају за протојереја. Ностављења. Герасим Јовановић, игуман постављен је 18. фебруара о. г. за настојатеља у манастиру Дужима у протопрезвитерату Требињском. — Јован (Јоле) Поповић, свештенпк постављен је 22. марта о. г. за пароха на парохији Автовачкој протопрезвитерату Гатачком. Иремјештења. Ристо Терзић, парох Улошки у протопрезвитерату Невесињсвом, премјештен је 2!. јула 1898. на парохију Љубушки у протопрезвитерату Мостарском. — Сава Спмпв, парох Автовачки у протопрезвитерату Гатачком, премјештен је 28. фебруара о. г. у Мостар за администратора. —■ Христифор Крстовић, јеромонах и администратор парохије Мостарске, премјештен је 6. фебруара о. г. за админпс.тратора парохије Улошке, протопрезвитерата Невесињског. — Јевстатије Гаћиновић, архимандрит и настијатељ манастира Дужи, у протопрезвитерату Требињском, премјештен је 18. фебруара о. г. за настојатеља у манастиру Добрићеву, у протопрезвитерату Билећком.

Хришћанско васиитање за првих пет вјекова (33.-476.) (Наставак.) Неће бити излишко, ако речемо неколико ријечи о историји њиховој. Онште школе појавиле су се у држави већ за времена Јулија