Istočnik

Бр. 23

Стр 387

садржином: Гвадикс, За Гранаду, Гранада, Алхамбра, Врата правде, Околица Алхамбрина, Алхамбра, Севиља, Р1аса <1е Тогоз, и Кордова. Ко у лијепој књижевности тражи забаве ова ће му „Писма" добро доћи. Врло угодно забављајући се читањем ове књиге добија се у неколико и појам о животу и друштвеним приликама народа, који је тако мало познат коц нас, за то ју као забавно-поучну лектиру топло препоручујемо.

Јавне благодарности. Наша висока земаљска влада благоизвољела је милостиво даровати за двије цркве ове сиромашне парохије црквене одежде, утвари и књиге, и то : по 1 стихар 1 епитрахиљ, 1 појас, 1 пар наруквица, 1 фелон, 1 полијелеј (пвијет), 1 крст н ; часну трапезу, 1 сосуд за проскомидију, 2 чирака на часну трапезу, 1 простирач на часну трапезу, 2 кандила, 1 кадионицу, 2 велика чирака на сред цркве, 1 дарохранилницу са прибором. Књиге по 1 Јеванђеље, 1 Апостол, I (Јлужебнив, Октоих I. и П. дио и Требник I. и П. дио На овоме нлеменитоме дару изричемо нашу најтоплију благодарност. Суторина, на Јадранском мору 13, октобра 1899. Марко Малавразић, Вожо Лучић, Шпиро Лучић, Жпиро Јаичић И Милан Радановић, срп.-правосл. евештеник. црквени тутори.

Наша висока земаљска влада благоизвољела је милоетиво даровати наше свете цркве у овом протопопијату са књигама и то : по 1 Служебник и 2 Требника у цркву Герзовачку, Медљанску, Пећанску и Строичку. НГто се од стране овог протопрезвитерског звања, као и подручног му свештенства најТоплије захваљује високој дароватељци. Г е р з о в о, 17. октобра 1899. Ст. III. Бубњевић, парох. Висока земаљска влада за Босну и Херцеговину подијелила је огромну своту за поправак Аранђелове цркве, која је у лошем стању била, тако да ће се сада иста поправити, те ће се у њој служити моћи. — Наш свештеиик се досада обијао од немила до нсдрага — јер није имао свог стана. Ове године је висока земаљска влада за Босну п Херцеговину купила лијеп посјед, и на истом лијеп, згодан и простран парохијални стан, те га је ових дана пароху предала. Овај српскоправославни народ је на тој очинској скрби веома и искрено благодан и захвалан, те ми потписани у име истог овијем најтоплију благодарност изричемо. Нека Бог поживи и уздржи нашег премилостивог владара цара и краља Франца Јоеифа Г. и нашу добру и милостиву земаљску владу. Ластва-Корјенић, 18. октобра 1899. г Е>орђо Поповић, срп -правосл. парох, Крсто Кујачић, Јакша Бепдераћ, Петар Гобовић, Обрен Стијачић, Видак Деретић, Тодор Деретић и Тодор Шакотић.