Istočnik

/ / _ г 0Стр. 70

Бр. 3

Невесиња; Ристо Чуиковић VI разр. из Биограда (кот. невесињског); Крсто (Замар џић УП. разр. из Подосоја (кот. билећког) и Владимир Периновић У1П. разр. из ЈБубомира (кот. билећког). -?■ I КшиАевне биљешке. €тари словенски рукоииси. У Кинп у мјесту Мукдену, нађени су недавно стари словенски рукониси. Ове рукописе свакако да су пренијели Монголи у ХП1. вијеку, када су били прогнани из Европе, те се морали преселити у Азију. Међу овим словенским рукописима има још и грчких и латинскнх Изгледа да су ови рукописи доспјели у Кину из Цариграда. По извјештајима новинарским изасиаће Францусгса и Русија научну комисију, која ћс да исте рукописе испита, и да обавијести онда о њима научни свијет.

Р а з н о. Нови библијски ироиаласци. Кеуие (1ез Кеуиев. Иг. Ба Тоисће Тге\ ? П1е пнше о једном новом проналаску. Е. А. Хофман наишао је на један истинит доку мент, на лијепу збирку исписаних асирских цигаља, чије ]е натписе разјаснио и протумачио учени богослов Хуго Радан. Они се протежу на 3000 година прије Аврама, а садрже хронолошки изнесену родословну таблицу вавилонских краљева од прије 7.01)0 година, те доказују, да је тамошња цивилизација већ на 5000 година прије Христа своју кулминацију достигла. Прије три мјесеца учињено ископавање открило је варош Лахис, резиденцију краља Соломона. Посао око тога трајао је 4 године, а вођен је под надзором Др. Блиса. Пронађене су досада руине неких 11 градова, који су све једно на другим грађени и од којих најстарији пада на 2000 година прије Христа, а најмлађи на 400 год. Новчани издатци Еиглеза иа црквеио-религиозие иотребе. Колвке грдне суме жртвују Енглези на црквено религиозне потребе најбоље нам доказуЈе годпшњи извјештај „Друштва за распростирање јеванђеља у туђим крајевима" (за год. 1899.). Годишњи приход овога другатва броји до седам милиона круна, од којих су 450.000 круна само завјештаји. 16. јуна прошле године навршило је друштво 200 год. свога живота, те се надати, да ће у тој јубиларној години друштво сакупити 7—8. мил. круна.

Нове књиге и листови. Гласник православне Даллатинске цркве. Год. IX. Издавалац и уредник : протопрезвитер Ђорђе Поповић. „Гласник" излази свршетком свакога мјесеца. Ци)ена је листу 6 круна за цијелу годину. За стране земље 9 франака у злату. НГгампариЈ - а П1. Артале, Задар. 0ро. Црногорска народна игра. Написао Јован Фил. ИванишевиД. Пре штампано из „Гласника Земаљског МузеЈ - а и , Н1. и IV. 1900. Сарајево. Земаљска штампарија 1900. Стр. 9. цијена 12 хелера. — У овој књлжици згодно је описана народна црногорска игра „Оро".