Istočnik

Вр. 14.

>

источник

Стр. 335

захвали зкивој акцији мисијонара. Хришћана ииа око 600 000, између којих је 169.090 Европејаца, а остали су урођеници. Нова религија. У Јапану се опажа тежња, да се нађе нова религија. Један дио јапанског становништва не може више да задовољи ни хригаћанство ни будизам. Осјећа се потреба за неком другом религијом. „Моја нова религија говори др. Инује Тетсухиро — неће бити прерада другијех вјеровања. Ја бих хтио наћи нешто ново у суштини, али не нове форме. Форме се вије.товима мијењале, али суштина је остајала неизмјењена". Јапански се доктор обара особито на католицизам, за који вели, да је нижи од протестантизма; по његовумншљењу католицизам ће се ускоро преживјети, ]ер се оснива на ријечииа и спољним обредима. Нова религија је по њему само за просвјећене умове, а не за народ, за кога су — вели он — потребне још играчке.

Јавне захвалности. Приликом моје архијерејске десетогодишњице стигло ми је од пречасног свештенства из Босне и Херцеговине тако много писмених и телеграфичних честитака, да у овај мах не могу сваком поједином засебно да захвалим. С тога их молим нека за сада на овај јавни начин приме моју најтоплију захвалност на њиховом љубазном честитању и пажњи. У Сарајеву, 27. јула 1902. АЕ. и Митрополит: Николај Маидић. Висока земаљска Влада за Восну и Херцеговину благоизвољела је поклонити српско православној цркви Блашкој шљедеће књиге: Једно евангелије, један апостол, један служебник, један октоих I. дио, један октоих 1Г , диО, један требник 1. дио, и један требник П. дио. На овом скупоцјеном дару, потписани изричемо Високој Земаљској Влади најтоплију и свесрдну захвалност. Срп.-прав. црквена општина у Блашку, 20. маја 1902. Тутори: Предсједник: 1' ДУЈак Милипковић 11етар Варница "}• Лука Ивановић овештеник. Висока земаљска Влада у Сарајеву благоизвољела је иодарити овдашњој српско-православној цркви у Баљанима сљедеће књиге: Евангелије, апостол, октоих I. и П. дио, требник I. и П. дио и служебник, све у добром и врло лијепом повезу. На овом богатом и лијепом дару и овим путем изричем у име свега народа моје парохије високој даровагељици најтонлију захвалност. Срп.-прав. нарохијско звање у Ивањској, 8. маја 1902. Јован Татић, свештеник.

Висока земаЉска влада по својој опће познатој милости и љубави према српским светињама благоизвољела је даровати јаворанској цркви 1 св. евангелије,