Istočnik

Бр. 10. и 11.

ИСТОЧНИК

Стр. 176

Разно. Еовчег завјета у Ирској. »Уо^зсће 2е11ш1«ч доноси, да је у развалинама града Таре нађен ковчег завјета. Држи се, да је ту старозавјетну светињу тамо однио пророк Јеремија. Послије смрти Едалија наиме многи су Израиљци напустили Египат, међу њима и пророк Јеремија, који је собом понио ковчег завјета, двије плоче заповиједи, жезао Аронов и онај камен, на коме је глава Јаковљева у Ветиљу отпочинула. Када су се пак исраиљци по примјеру Египћана идолопоклонству одали Јеремија се ријеши, да са преосталим вјернима пређе у данашњу Данску. Но лађа, којом су путовали посједне на обалама Ирске, те су дошљаци морали да прибјегну заштити владара ирске земље. Међутијем се овај владар загледа у једну Јеврејку, коју му је Јеремија радо за жену дао. Када је пак та краљица умрла, краљ јој подигне. лијеп споменик. испод кога је ставио ковчег завјета и још неке друге реликвије. Д. Јнћ.

Огласи, ч ЗНЕ а, т ј е та: а Потписана општина треба на овдашњој срп. прав. четвероразредној народној основној школи једног учитеља, који ће имати бесплатан стан, огрев и плаћу од 1000 круна годишње. Учитељу је дужност дјецу у наставним предметима поучавати, а недјељним и празничним данима у цркви појати. Молба са учитељским оспособљењем и другим потребним документима има се на потписану најдаље до 15, јула о. г. поднијети. У И л и ј а ш у, 11. маја 1903. Српско-православна црквено школска општина.

К броју 106 474/1. 1—2 1Е?аспг;и:с ггатјетгаја. У сјеменишту источно-православног богословског училишта у Рељеву упражњено је више питомачких мјеста, која ће се попунити почетком школске године 1903./04. Питомци добивају у сјеменишту бесплатан стан, храну, одијело и наставу у богословским предметима, осим тога свршетком школске године примјеран путни трошак за одлазак својцјем домовима преко ферија. За попуњење овијех упражњенијех питомачких мјеста расписује се овијем натјечај са додатком, да на то односеће се молбенице управити ваља надлежном епархијском митрополиту до најзад 28. јула (10. аугуста) тек. год.

/ /