Istočnik

Бр. 21.

И С Т 0 Ч Н И К

Стр. 335

историјски преглед Атона, те се стара, да што живље предочи читаоцу живот Светогораца. У даљем току књиге прича писац о уредбама манастирским и о својим личним доживљајима, које је ондје доживпо у току седмомјесечног бављења. — Учени византолог Шарл Дил написао је „Кеуие <Јез е!ис1ез ^тае^иез" за г. 1903. студију, у којој покушава да тачније датира неке одјељке дјела Бе сегетогшз, које је по наредби цара Константина Порфирогенита састављено око половине X. вијека, а које је од важности и по југословенску прошлост. Дплу је пошло за руком да докаже, да су поглавља 41, 43 и 44 у I. књизи тога дјела много ранијег поријекла, те да потичу из године 768.

Разно. Непознате изреке Христове. Недавно је др. Гренцел изнио у египтолошком друштву у Лондону интересне ствари. Наиме, он је у друштву са научником дром Хунтом у Фајуни, на сто миља јужно од Каира, прошле године у марту мјесецу пронашао у птолемејевој некрополи папирусе, који садрже у себи досада непознате изреке Христове. Папируси су из трећега вијека и врло су добро очувани, па ипак крајње ријечи овијех изрека на истим папирусима фале. Садржину овијех папируса објелоданиће друштво идуће године у јуну мјесецу, те ће исти бити свакако предмет живог расправљања код богослова-научника. —

Јавна захвалност. Висока земаљска влада за Босну и Херцеговину, благоизвољела је милостиво преко овдашњег котарског предстојника за градњу нове српске цркве у Густовари, (храм св. ап. Петра и Павла) пружити новчану помоћ и то у своти од 800 круна. Овијем се како од стране нотписаних, тако и од стране парохијана горе поменуте цркве, изриче високој земаљској влади највећа благодарност. У Густовари, 21./Х. 1903. котар Варцар-Вакуф. Тутор: Благајник: Предсједник: Мијо Костић. Ннко Бошкић. Сниеун Чулић, прото.

Нове књиге и листови. Мала Библиотека. Број XIV. Година V. 1903. Св. 56. Максим Горки : Челкам. С руског превео Ник. Николајевић. Број XV.—ХУХ. Св. 57., 58. и 59. Јанко М. Веселинови%: Циганче. Из збирке »Сити и Гладни«. Број ХУТТТ. Св. 60. Ф Херцег: Шест причица. С мађарског превео Јован Грчић. Цијена је свакој свесци 30 потура. У Мостару. Издање п штампа издавачке књижарнице Пахера и Кисића. Као прилог »Мале Библиотеке« долази уз сваку свеску »пријегле«, који се одликује лијепим чланцима п исцрпнпм књижевним биљешкама. Глас срнске краљевске Акаделије. БХУ. први разред 25. Београд државна штампарија краљевине Србије 1903. вел. 8° Стр. 333. Цијена: 2 динара. Глас С|»п. краљ. Акаделије БХУ1. други разред 41. Београд државна штампарија краљевине Србије 1903. вел. 8° Стр. 193. Цијена: 2 динара.