Istočnik

ЗА ДРКВЕНО-НРОСВЈЕТНЕ ИОТРЕВЕ СРПСКО-ПРАВОСЛАВНОГ СВЕШТЕНСТВА И НАРОДА У БОСНИ И ХЕРЦЕГОВИНИ.

Год. XVII. Сарајево, 31. децембра 1903. Бр. 24. ВЛАСНИК: ЊИХОВА ВИСОКОПРЕОСВЕШТЕНСТВА СРПСКО-ПРАВОСЛАВНИ БОСАНСКО-ХЕРЦЕГОВАЧКИ АРХИЈЕРЕ ЈИ. УРЕДНИК: еинђел ИЛАРИОН РАДОНИЋ, профееор богосдовије.

ЗБАНИЧНО. Српско-православна Консисторија Башалучко-бихаћка. Рукоположење. Високопреосвештени господин Евгеније, митрополит бањалучко-бихаћки, благоизволио је на св. божанственој архијерејској литурђији у храму силаска св. Духа у Вањалуци дана 6./19. децембра 1903. рукоположити за ђакона свршеног богослова Константина Душани&а из Прибинића.

НГЗБАНРШНО. Ориси. Изреке слова Божјега, које располажу к покајању. (Свршетак ) До(јите вели Госиод, та Ле.ио се судити: ако гријеси ваши буду као скерлеш, посшаЛе бијели као снијег, ако буду црвени као црвац, постаЛе као вуиа (Ис. 1, 18). Тако говори Господ кроз пророка Исаију Јудејима. Они су увриједилп Господа гријесима крви, — руке су њихове иуне крви (ст. 15) они су оскврпули себе убијством, вријеђањем биједних удовица и сирота, и то их није сметало, да спокојно приносе Вогу жртве у храму његову, сматрајући их да су довољне да Га умилостнве, тако, да је сам Госиод морао ступитн с њима у неки суд да дознаду, да жртве, које пришосе безаконици и безбожници, нису угодне њему. И Господ заиста снисходи и ради договора с њима, позива их суд с њим: Дођите иа %емо се судити. — Дајте. да ратчистимо ме^у нама, ко је од нас