Istočnik

Стр. 188

И С Т 0 ч н и к

Бр. 11. и 12.

творка Српске омладине. 8. Занат, је и данас златан. (Како суде. о занатима Нијемцн, који имају силне фабрике). 9. Одлџкова ни (^рби шегршц на изложби у Сегедину и Боји. 10. Тако ваља! (0 дарежљивости Чивута за своју богомољу у Новом Саду, и Орига бивших ђака српске новосадске гимназије о обезбјеђењу гимназије). 11. Расудимо иа осудимо. Расправица о томе, како Срби нијесу гори од Нијемаца, као што многи лакоумни Србин мисли). 12. Нодлистак и то: а) Како ћемо и шша Лемо ? Нјесма Чика Јове-Змаја о ратаревим невољама. 6) Банаћани на конгресу у Топуском. (Разговор Банаћана, са крајишким сељацима у Топуском. ц) Мудре изреке. 13. Бпљешке: Шта ћемо и куда ћемо са ђацима кад школу сврше? Добротвори привредног подмлатка. — Шегртски састанак у Руми. — 0 Купалишту Русанди. — | Сима Лукии Лазић. — 0 тамањењу мува. — Колико има Чивута на свијету? — Шта је школа? — Корист од Кртица. — Чувајте се туђих агената! — Американска штедљивост. — Закоп о раду у недјељне и празиичне даио у Русији и т. д. 14. Одговори : Родитељима и учитељима на свршетку школске годпие. — Савјети шегртима и иомоћницима, и т. д. 15. Трговински изв/ештај пештанске филијале Српске Банке. 16. Огласи, и то привредно-трговачке природе даље, гдје се траже ваљани самостални трговци, занатлије и т. д., понуде привредног особља и т. д. Као што је познато привреднику је цијена само 4 круне па читаву годину стога га свакоме Србину најтоплије препоручујемо, јер ће се Срби тако најлакше упознати са привредним радом и новим покретом, који се хвала Богу и хадд нас све већма шири и који носи стварне успјехе.

Разно. Печат од 2800 година. У Сирији у Тел-ел-Мултисену, гдје су од дужег времена велика ископавања, наишли су иедавно на врло риједак споменик. Наиме нађен је печат сина Соломонова. Овај ночат, кога је повјереник турске владе Емир ефопди у Бејрут однио, потиче из деветог вијека прије Христа Печат је. начињен из јасниса, дивно изрезан и нодоста велик. На равнини је ванредном финоћом изрезан лав, чија су уста отворена У бколо је јеврејски натнис: Ли Сегти син краља Соломона, сина Давидова.

Читула.

"ј" Васо Хаџић свештеник турјачки, протопрезвптерата Бог. Градишког преселио се у вјечност 29. марта 1904. године у земаљској болници у СарајевуПокојник је рођен 1849. године у селу Турјаку од родитсља Јевте (доцније у калуђерсгву Јевсевија) и Спасеније. Основну је школу свршио у бос. Градипгци, а богословију у Бањој-луци. Рукоположен је за свештеника 1868. год. митрополитом Игњатијем у цркви бос. Градишкој, те му је повјерена у службовање и нарохија Турјачка, гдје је неуморно и вјерно послуживао све до 1875., које године оде у