Istočnik

— 37

Наша је дужност хришћанска, да се из младости васпитавамо и да корачамо напред у јачању воље своје и оплемењивању срца свога. Суровост је зато видан знак моралног застоја и хришћанин треба да је се чува. Пошто гњевљиви људи лако постају сурови, ваља избјегавати сваку прилику, у којој би могли разбор изгубити, а не давати повода ни ближњима својим, да би могли према нама бити сурови. Једна непажња, једна иеумјесна ријеч само може човјеку јако шкодити, а камо ли стално неприлично и сурово понашање. Растржвш дугиу своју у јаросши, а шша је? Кад ши умреш, хоЛе ли шебе ради осташи земља пуста и сшијене се иремјесшиши из шемеља свога? (Јова 18, 4). Гле човјека, који не држаше у Богу крјеиости своје , него се уздаше у величину богатства свога и утврђиваше се злоИом својом/ (Пс. 51, 7). Љсиод се гордима ирошиви (Приче 3, 34). Сшрах Госиодњи мрзи неиравду, насиља и гордост и зле туте (Приче 8, 13). Тадно је видјети жестока човјека (Приче 11, 25). Сурово срце Ие се наиошљетку ожалостиши (Сирах 3, 26). Свака горчина и гњев и љутина и вика и хула да се узме од вас са сваком иакогиЛу, а будитв један другом благи, милостиви. . . / (Ефес. 4, 31—32). Одбацише и ви то све: гњев, љутину, иакост, хуљење, срамотне риуечи из уеша својих! (Колош 3, 8).

Дванајста недје^ Мат. 19, п 16. ДОношд н'к т кж лристВпи к-к п. п 1ис8с$, клдна / Лса и гллгола: ОуЧИТМК* В /1ЛГ1И, что клдго соткорк>, да или/ит*. жикот г к в'кчнми; 17. бн-к Ж1 рече е <м$: что Д а глаголЕши кллга; никтожј клагк, токгмш единт* Еог г к. Дш , е ли \ои),еши книтн к г к жикот-ћ, соклнјди загш>к'кди. 18. Гллголл ©^8: к?а ; 1нс8с г к жј рече: еже, \и оувпши: нс ирслмш соткориши: не оукрадсши: не лжјски= Д'кт «лстк8еши :

>а по Духовима. 16—26. 16. Младић иеки приступи Исусу, клањајући Му се и говорећи: учитељу благи, какво добро да учиним, да имам живот вјечни? 17. А Он му рече: што Ме зовеш благим ? Није нико благ осим јединога Вога. А ако желиш ући у живот вјечни, држи заповијести! 18. Рече Му: које? А Исус рече: да не убијеш, не чиниш прељубе, не украдеш, ие свједочиш лажно•