Istočnik

Стр. 60

источник

Бр. 2.

су ови одломци пренешени и смјештени у библиотеку римске пропаганде, а данас се чувају у библиотеци Ватиканској. Већ са 18. вијеком чињени су нокушаји, да се ови одломцн оиишу, како би се на тај начин могао саставити стари пријевод Библије на коптском језику. Највећега успјеха у том предузећу постигао је кардинал Чијаска , који је средио текст и издао књиге ст. Завјета у двије свеске год. 1885. —1889. под насловом: Сгахса, 8асг. ВЉ1. Јтап-т. Сор1;о-3а1т11са Мич. Вог§-!ап1, Котае 1885. —1889. Покушај његов око сређивања текста Н. Завјета довршио је крајем прошле 1904. год. калуђер авгуетинског реда Балесшри и штампао га у римској типографији Полиглота. - Коптски пријеводи, који су се појавили на три египатска дијалекта: сахидском, мемфијском и басмурском, нотичу пајкасније из Ш. вијека или бар крајем П. вијека. Између овијех коптских пријевода најранији је — по свој прилици — онај на сахидском дијалекту (исп. "УУез^сои ап(1 НоИ, Мелу. Тезк 11 85).

Разно. Хришћанство у Номнеји. Приликом отконавања града Помпеји, кога је Везув засуо 79 г. по Христу нашли су археолози на једној табли нагпис: АусИ С1ггГ$Напо$. Према овом натпису било је већ Хришћана у овом граду, прије него га је Везув затрпао. Археолошки нроналасцн у манастиру св. Саве у 1 Ј ииу. При најновијем ископавању код цркве зване 5ап Баће, на 'остијском друму, недалеко од капије сн Павла, нађен је један врло ннтересан образац И. Христа, у облику Доброга Пастира, израђен у мермеру. Осим тога откопане су и ћелије са неколико реликвија и светитељских ликова. Еолико душа живп у Мндији По енглеском попису од г. 1901 живи у Индији на простору 1.254.6120 енглеских 317,458.190 душа од којих су хришћани: 2,923.241, а од тога броја отпада на урођенике: 2,664 313. Сравњивањем овијех бројева са пређашњим нописима излази, да је хришћанство у Индији од г. 1875. прилично напредовало, те је број хригнћана према опћем броју становника доста брзо порастао. Број карданала у римској цркви Кардиналска колегија у римској цркви броји данас 61 члан, од којих су 5. кардинали-епископи, 48. кардинали-презвитери и 8. кардинали-ђакони. По народности су: 37 Талијагш, дакле већи дио, а на остале народе отпада 24 и то: у Аустро-Угарској има их 5., у Њемачкој 3 (од ових је 1. у Риму), у Француској 6. (1. у Риму), у Шпанији 5 (2 у Риму), у Португалији Белгији, Ирској, Сједињеним Државама и у Аустралији по један. 30 кардинала живе у Риму, а остали на својим епархијама ван Рима.

Нове кшиге и листови. т Гласник нравославне Цркве у Краљевини Србији. Лисг за богословску науку, књижевност и црквени живот. Година VI. Свеска 1. Издање св. Архијерејског Сабора. Власник: Св. Архијерејски Сабор. Уредник: Стеван М. Веселиновић, »Гласник Православне Цркве« излази у месечним свескама од 4 штампана табака на више.