Istočnik

Бр. 5.

ИСТОЧНИК

Стр. 79

КњиЉевне биљешке. Из црквеног и брачног ирапа. Госп. Др. Чедо Митровић, професор канонског права на уеиверзитету у Биограду, прикупио је све своје расправе и чланке из црквеног и брачног права, у разним приликама досад написане, у једну књигу, која ће изнијети 12 - 16 штампанијех табака. Госп. Др. Ч. Митровић познат је читаоцима »Источника« са својих радова, те скрећемо пажњу на ову за свештенство корисну књигу, тим прије, што ће се књига штампати у ограниченом броју. Цијена ће књизи бити 2 динара за претплатнике, иначе 3 динара. Књига ће бити у облику архива и биће готова до краја априла о. г. Претплату ваља слати на књижару Геце Кона у Биоград до конца марта.

Разно. Шаљите шегрте Нросвјети. Лист »Просвјета« доноси: Са слањем шегрта готово се сасвим престало, као да беспослене сувишне дјеце нема на свим етранама у свим варошима и селима. Од како се Иросвјета почела бавити овијем послом, увијек се је више тражило шегрта, него што нам их се је пријавило. Ово је знак, да је још веома слабо развијена агитација, да се слабо ради на овоме. И сада нам са више страна веома добри мајстори и трговци траже ваљане, здраве и послушне шегрте, а ми их немамо, јер нам се ни од куда више не пријављују. Ради тога молимо све наше пододборе и повјеренике, а особито учитеље и свештенике, да нам гнто више итаљу здраве дјеце од 12—15 годипа, која су свршила основну школу, те желе поштеним радом наћи себи зараду, да би их могли преко Привредника или сами разаслати добрим мајсторима и трговцима.

Листови и нове књиге. Ношљедњи даии лсивота и сахрана војводе и нротопрезвитера Богдана Зимољића. Написао Сиирчдон Г. СтаровиЛ, српски православни свештепик Мостар. Штампарија »Народа«. 1909. Цијена 30 потура.

Званични огласи. Епархијски црквени суд у Сарајеву. Број 89 из 199. 1—3 Е д и к т. Ђоко Петровић, родом из Кутова, без сталног пребивалишта, по занимању водилац медвједа, позива се овим, да се јави овом епархијском црквеном суду или својој супрузи Стани у Гојчину, пошто ће се иначе иза 1. јуна 1909. истој Стани дозколити, да га у сврху коначног развода брака због злобног раскидања брачее заједнице овдје утужи. Из сједнице епархијског црквеног суда, држаае у Сарајеву 5. фебруара 1909. Предсједпишшво.