Istočnik

Стр. 248

ИСТОЧНИК

Бр. 16.

у брачеом процесу оо тужби законите му супруге Руже (Резе) Стиввћа вз Б. Раче заметнутом, или да службено постављеног заступника му, бродачког свештеника ч. г. Михајла Јовановића, у својем интеросу информира, или суду друсу личност као својег заступника назначи и опуномоћи, јер ће се у противном случају, по истеку одређеног времена са постављеним заступником процес спровести и на ризик туженог довршити. Из сједнице Црквеног суда, држане у Тузли, 22. јула 1910.

Позива се овијем Мијат Крагуљ из Кљеваца сада непознатог боравишта против кога је супруга му Стоја рођ. Савић из Кљеваца поднијела код овог духовног суда бракоразводну тужбу да у року од шест мјесеци, рачунајући од првог уврштења овога едикта у овом листу, овом духовном суду своје садање боравиште пријави, да би се тако споменута тужба с њим у претрес узети могла, јер ће му се иначе по безуспјешном истечењу споменутог рока поставити уреда ради заступник, који ће имати њега у заметнутом брачном спору правомоћно заступати. Из сједнице епархијског црквеног суда држаие у Бањој Луци 17./30. јуна 1910. Предсједништво.

Српски родитељи, (старатељи), који желе да упуте своје ваљане ђаке од — 12 до 15 година, — на изучавање разних, корисних заната, осталих привредних струка, страних језика и т. д., нека се пријави што прије код својих мјесних учитеља, свегатеника, или писмено управи »Друштва Привредника« у Загребу, па ће добити одмах сва даљна нужна упутства. Исто важи и за ваљане здраве Српкињице (макар и сиромашне или без родитеља биле) које управа Привредника у српске породице склања и намјешта, а уз помоћ и под окриљем Српских женских добротворних задруга.

»Источник« излази у свескама досадашњег формата на 1-ом табаку сваког 15-ог и пошљедњег дана у мјесецу. Цијена је листу на цијелу годину 3 фор. или 6 круна, а на пола године 150 фор. или 3 круне ; за стране земље на цијелу годину 4 фор. или 8 круна, а на пола године 2 фор. или 4 круне. За црквено-просвјетне самоуправне органе у земљи на годину 2 фор. или 4 К. Учитељима основних гакола и ђацима даваће се лист у пола цијене. Претплата се шаље адмнпистрацији, а рукописи уредништву листа у Сарајево. Рукописи се не враћају. Одговорни уредник: Др. Томо Поповић Прва српска гатампарија Р. Ј Савића, у Сарајеву.

За пресједништво Референт: јереј Ђорђе ВјелановиЛ.

Епархијски црквени суд у Бањој Луци.

Број 454/341 ех 1910.

Е д и к т.