Izveštaj o radnji srpskog društva „Crvenoga krsta“

190

својим обвезама према отачбини и војсци исто онако, као што то раде друштва Јрв. Креста других народа. По свршеним ратовима, у којима нам је страна потпора била најјачи извор наших средстава, престало је прилагање нашем друштву од народа нашег у Србији скоро сасвим, тако да друштво броји данас свега 160 чланова, мање него што у другим земљама има пододбора Прв. Креста (на пр. Белгија). Ови кораци, које је Одбор учинио, да пробуди симпатију нашега света, остадоше безуспешни. И сама наша штамша слабо се трудила, да обавештава народ о користи установе Шрв. Крста, и да пробуди живљи интерес у народу за ту установу. Овакво стање ствари с једне стране, а с друге обвеза, коју је друштво наше као члан међународне заједнице Прв. Крета примило на себе, на име обвеза, да у време мира спреми сва средства за рал тако, да ратна мобилизација друштва не буде ни за један час спречена, — та обвеза принудила је управу друштвену да размишпкња о средствима, како ће својој дужности одговорити.

Врло је природно, да је наш Одбор размишљајући, како

да дође до већих материјалних средстава, пао на ону исту мисао, којом су и Гл. Одбори Шрвенога Крста других народа дол до великих новчаних средстава. Још У. главни скуп нашега друштва (20. Маја 1584.), решио је начелно, да се путем срећака умноже друштвени приходи. Дакле и наше друш= тво усвојшло је оно исто начело, којим су се послужила друга страна друшива, што су тим путем дошста- до толиких средстава, и толике спреме, да с утехом и уверењем, да су савесно своју дужност испунила, могу очекивати тешке часове за своје народе.

Ro ce mome интересује за установу Шрвенога Крета у ошште, знаће да су аустријско, угарско и талијанско друштво Црв. Крета стекли скоро сав свој капитал срећкама издатим у њихову корист. А нема ни месец дана, како је немачко друштво Шрв. Крста под заштитом и на лично заузимање парице Августе решило, да у корист немачког Прв. Крста изда срећке.

Но кад се наш Гл. Одбор упустио у проучавање такве једне понуде, која му је поднета, онда се у нашој штампи и међу нашим члановима налазе људи, који такав рад одборски

a