Izveštaj o radnji srpskog društva „Crvenoga krsta“

,

Састанак Главног Одбора 20 Јуна 1889.

Били су: гл. В. Вујовић, Др. Медовић, Б. 6. Симић, Др. Ронсијеровеки, '#К. Јовичић, М. Јовановић, Др. Стефановић Д. Милутиновић, Н. Кремановић, О. Ћурчић, К. Лекић, Д. Пешика. и М. Ст. Марковић.

Бр. 1.

Прочитан је одговор друштвени који је према јучерањој одлуци одборској написан да се попгље као званична исправка уредништву „Другог Одјека“

Исправка гласи:

Т. властнику ч уреднику „Др. Одјека.“

У 32. броју вашега листа пзашао је чланак „Са главнога скупа друштва Шрвенога Крета“, у коме се по кратком уводу уредништва, саопштава једно писмо г. Светомира Николајевића о току рада одборског по предлогу о срећкама „ПрвКрета“ и „протест“ неколицине чланова о истом предмету.

И увод уредништва, и писмо г. Николајевића и „протест“ неколицине чланова тако су неосновани, да Гл. Одбор друштва Првенога Крста — задржавајући себи право да за подметања и увреде тражи законског задоволења — не може пропустити, а да у интересу друштва, које је у Србији основао и подигао, не опровргне све оне неистините вести, што су у споменутом чланку изнете, вести недостојне јавне речи, тим више, што су кадре да необавештену публику отуђе од једне установе, која је у првом реду посвећена великој маси нашега народа.

(0 тога Вас Гл. Одбор, г. уредниче моли, да ово писмо примште у ваш лист као исправку по закону о штампи.

Главни Одбор Првенога Крста, у коме су већина одборника оснивачи овога друштва у Србији и чланови одборски већ скоро десет година, старао се да пронађе друштву материјална средства, којима би наш Црв. Крет могао одговорити