Izveštaj o radnji srpskog društva „Crvenoga krsta“

198

Да је Главни Одбор приступио — као што је одавна требао — устројству својих пододбора на основу нових правила, друштво Првенога Крста имало би данас по целој Србијл своје пододборе и могло би снажно шритећи у помоћ постра= далима. Но како Главни Одбор не треба равнодушно да гледа, несрећу, која је толики народ постигла, а нема ни основа, да сам врши улогу прикушљача, кад су се тога већ раније други латили, — то предлажем :

1) Да Главни Одбор из својих средстава одмах одреди суму од 2000 —- две хиљаде — динара као помоћ за постра= дале општине у окр. пожаревачком. А чим се пододбори установе позвати, их да (на основу 5. 13. правила за пододборе) сразмерно сву ову суму накнаде Главном Одбору.

2) Да би свет наш видео користи од установе Шрвенога Крега и у мирно доба, предлажем, да ову суму према величини штете и броју душа у појединим постарадалим општи= нама, поделе два члана Главног Одбора, који ће општине лично походити и поделу извршити.

8) Осим ове потпоре, коју треба одмах указати, предла= жем, да Главни Одбор позове на прилагање у корист пострадалих поједине личности (или дружине) ван Србије, на чије симпатије према народу нашем можемо рачунати. Ово да се изврши особеним, појединим лицима (или дружинама) упућеHIM позивима, а резултат тога да се преда јавности.

12. Августа 1885 г. у Београду.

Сетретар Главног одбора, Милан Ст. Марковић. Одбор прихваћа мисао о потпори пострадалих налазећи да је друштво Шрвенога Крста позвано да притиче у помоћ народу, јер је и главни смер, да друштво Првенога Крета својим средствима у нужди помаже. За предлог специјално говорили су гл. Др. Медовић, г. Мих. Јовановић и Ћурчић, који је још навео да је баш данас стигла вест како је и у рудничком округу народ у четири општине пострадао од града, па с тога и предлаже да се помоћ друштвена распростре и на руднички округ.

Lai e ee

ли ено ти

анти

муља

пе

\,

| « || ;