Izveštaj o radnji srpskog društva „Crvenoga krsta“

6

локупни прилози, и која врши исплату свију набавака по налогу Главног Одбора, а у споразуму са г. Министром Војним. Главноме Одбору мило је што са задовољством може констатовати, и глав. год. скупу саопштити радостан Факат, да, је до сада скупљено на ову цељ свега 9()9.724'28 дин. Нешто из добровољних прилога, а нешто из редовног буџета Мин. Војног, и поклонима Руског и Орпског Друштва Црвеног Крста, створено је ново Војно Главно (Санитетско Олагалиште, снабдевено лековима, модерним инструментима, најмодернијим асептичним првим завојем, и осталим завојним материјалом.

Нека је свима приложницима усрдна хвала на њиховим даровима !

Главни Одбор стоји у сталној вези са Министарством Војним, и са његовом Санитетском Управом, живо се труди и стара да прописима свога друштвеног устава што боље одговори. У томе смислу, на седници од 5. Јула 1903. године, Главни је Одбор узео у решавање акт г. Министра Војног, у коме је тражио, да Црвени Крст набави 60.000 комада. асептичног првог завоја од фабриканта Утермелена из Амстердама, који је завој данас познат као најбољи и усвојен у већини великих европеких војска, па, је на основу својих скромних новчаних срестава донео одлуку, да се набави #0.000 комада асептичног првог завоја.

Лиферант је испоручио 37.000 комада првог завоја, и тај целокупан број предат је као поклон Српског Друштва Црв. Крста, Главном Санитетском Слагалишту. На ову цељ друштво је утрошило Дим 11.119:70 у злату.

По поновној молби г. Министра Војног, да се попуни тражена количина од 60.000, Главни Одбор