Izveštaj o radnji srpskog društva „Crvenoga krsta“

|

ПР —'

i 1, ЕВА

у седници својој од 7. Априла т. г. донео је одлуку да се изврши и остатак набавке од 23.000 комада првог завоја, о трошку друштвеном.

Још 1898. године Срп. Друштво Црвенога Крста започело је улагати знатне новчане суме за уста“ новљење Железничког Санитетског Воза за пренос рањеника. Како је Војни Санитет изјавио жељу да се тај воз у неколико попуни и увећа, то су у почетку 1904. г., поручене + стелаже и 80 носила систем „Вгбећој Пезрге-Атпећпе, модел 1891.6 а Железничка Дирекција уступила је два вагона који ће се у најкраћем року прекројити за кујну и апотеку за Санитетски Воз.

На овој предусретљивости Дирекције Срп. Држ. Железница, Главни Одбор сматра за своју пријатну дужност и на овом месту изјавити своју усрдну захвалност. i

Када и то буде готово, онда ћемо имати потпун Санптетски Воз, са 15 болесничких вагона у којима, су 60 стелажа, у свакој стелажи по 3 носила, свега 180 носила.

На тај начин један Санит. Воз моћи ће у један мах понети 180 рањеника и ратних болесника са бојне линије у позадину. У случају рата Сан. Воз биће велика помоћ Војном Санитету. |

Трошак око ове најновије опреме износи 5.100

· динара у злату.

Главни Одбор није се зауставио само на овом указивању помоћи Војном Санитету за неопходну ратну спрему.

(Свестан своје дужности према осталим друштвима Црвенога Крста, Глав. Одбор притекао је у помоћ Руском Друштву Црвенога Крста са 10000 дин. а Јапанском са 1000 дин. у злату.