Izveštaj o radnji srpskog društva „Crvenoga krsta“

ПИО al ye ea

Руски Црвени Крст има еминентних заслуга за наше друштво у сва три рата, у којима је наше друштво стекло достојно име у историји ове хумане светске заједнице. Свестан тих заслуга Руског Црвеног Крста, Главни је Одбор сматрао за своју

дужност, према својим скромним срествима, одре-_

дити му већу помоћ него Јапанском Црв. Крсту.

Новац је послат у Русију преко Краљ. Срп. Посланика г. Стојана Новаковића, од кога су друштвеном председнику, г.ђенералу Д. Франасовићу, дошла два писма, које је вредно прочитати. Она гласе:

Legation Royale de Serbie 28. Марта 1904. 1. St. Petoersbourg. Петроград.

Драги ђенерале,

Неки дан сам примио писмо Црвенога Крста од !83. ов. M. У 191, а данас сам у Руском Црвеном Крсту председнику графу И. И. Воронцов-Дашкову предао Ваш чек, наредивши да бе исплати Руском Црвеном Крсту. У прилогу је квита.

Предајући чек графу Воронцов-Дашкову ивјавио сам му да наш Шрвени Крст шаље то као знак сећања за толика добра која је нама Руски Црвени Крст учинио сваком приликом. Граф је захвалио усмено, молећи ме да Вама саопштим, и наредио одмах да канцеларија спреми захвалност Српском Црвеном Крсту, замоливши ме да дам адресу, што сам одмах учинио.

Граф ми је још казао да ће се наши новци употребити ,

за набавку постеља, на којима ће се ставити натпис Српскога Црвенога Крста. Ја сам графу захвалио на тој идеји, пошто ће то послужити за увеличање српско-руских веза.

Много Вас поздрављајући и честитајући Вам светле Христове празнике, Остајем Ваш сватдашњи

Стојан Новаковић.