Izveštaj o radnji srpskog društva „Crvenoga krsta“

=

же. С

МИ И и

оре ttar(-1

15

Главни одбор водећи бригу о томе како да се што већи број грађана упише за чланове Српског Друштва Црвеног Креста установио је нове књижице ва признанице (уникат и дупликат, са писањем на. индиго-хартији), свака књижица за 25 чланова које се скупу на углед стављају. Добра страна тих књижица јесте та, што се на овај начин да водити најтачнији списак чланова, и тачан преглед уплаћене чланарине. Књижице су мале, веома подесне за ношење у џепу, те су сватда при руци оним лицима, која на себе узму хуману дужност уписивања нових чланова.

Чланови Главног Одбора обвезали су се сваки уписати по 25 нових чланова. Помоћу ових нових књижица већ су уписана нека лица и положила своје улоге за 1904. годину. 7)

Отупиће ce у везу са свима надлештвима и свима виђенијим личностима, и таквима, које су вољне да помогну ову хуману установу, са молбом да се заузму за упис нових чланова.

Оне ће се разаслати и по унутрашњости, нешто одборима и пододборима, а нешто виђеним личностима, у чију се помоћ Главни Одбор нада.

. _ На реду је да се саопшти ко је, и колико помогао Главни Одбор у остварењу хуманих циљева друштвених.

У току 1903. г. друштву су учињени ови поклони у новцу:

Министарство Војно Дин. 10.000 у злату, на име државне помоћи.

Народна Банка Дин. 10.000. у злату.

Београдска општина Дин. 1705:27.

») Видети: „Новоуписани чланови за 1904. год.“