Izveštaj o radnji srpskog društva „Crvenoga krsta“

19

споразуму са Војним Санитетом у време, мира у току 1903. г. спремао све оно што ће бити потребно за лечење и неговање болесних и рањених војника у случају рата. Главни Одбор испунио је своју дужност уз помоћ дарежљивих и милосрдних руку, уз помоћ добрих људи, који су и у току 1903. год. Друштво својски помагали. Главни Одбор сматра за своју пријатну дужност изјавити свима дародавцима, на данашњем главном скупу, своју најтоплију захвалност, са надом да ће се на њих угледати и остали суграђани.

Главни Одбор има да испуни и једно тужно саопштење ХХМГ. главном годишњем скупу:

97-ог Фебруара 1904. године умро је, а 28-ог сахрањен је дугогодишњи члан Главнога Одбора Јаван Анђелковић, ћурчија, који је у току 22 године вршио савесно своју дужност у корист СОрп. Црвеног Крста.

Његово Високопреосвештенство господин Митрополит Инокентије, стални члан Српског Друштва, Црвеног Крста, благоволео је из почасти чинодејствовати у Саборној цркви на опелу, и изговорити неколико лепих архипастирских речи над одром покојниковим.

У име Глав. Одбора држао је опроштајни говор у Саборној Цркви после извршеног опела, секретар Др. Војислав М. Суботић. Он је изговорио ову реч:

Тужни зборе!

После двадесетдвогодишњег трудољубивог рада,

у временима бурним и тешким, у сва три рата која

је Србија водила, иу којима је покојник као члан

Главног Одбора Српског Друштва Црвенога Креста

најсавесније и најтачније вршио своју чланску хуO