Izveštaj o radnji srpskog društva „Crvenoga krsta“

IX

прибор и намештај у Пал. Кисељаку; отписао у инвентару ствари, у суми од 24440 динара, ствари, које су истрајале и постале неупотребљиве. Најзад Главни Одбор продужио је уговор са Браћом Илићима о закупу Паланачкога Кисељака за даљих 10 година — до 1915. године закључно.

У прошлој години помињемо да је продато 42.767 боца, а у овој години потрошња је била до сада већ толика, колико готово у целој прошлој години.

Приход од Паланачког Кисељака био је у прошлој ДАО ДИН и АИ И а 2 О А === динара О Да ON : PB JI M PO a RL M MM IU O aa »

те је према томе чиста добит била 2.767.00 динара.

Пошто је законом о општој царинској тарифи од марта 1904 год. који је почео важити од 1601—1906. одузета повластица Српском Друштву Црвенога Крста, коју је, према чл. . закона о олакшицама и правилима датим Срп. Друштву Црвенога Крста, од 12. јануара 1896., имао за набавке друштвене из иностранства, као и поклоне, то је Главни Одбор 27. Априла 1906 г. решио: да се обрати пажња Влади Његовог Величанства, о неумесности чл. 24. новог закона о општој царинској тарифи, према Српскоме Црв. Крсту, као хуманој установи, која ради за рањенике и ратне болеснике, дакле за саму државу, пи да ће се том неправедном одредбом довести у питање и сам опстанак Српскога Црв. Крста, што се противи и женевској конвенцији, коју је 1876. год. потписала Влада Кнежевине Србије. С тога је решено, да се умоли Влада Његовог Величанства, да спреми предлог за прву Народну Скупштину, да се донесе допуна у закону о општој царинској тарифи чл. 24. којом би се повратила повластица, коју је Српски Црв. Крет имао и коју имају сва друштва Црв. Крста у свету; а док се не донесе законодавно решење, да се срп. Црвени Крст кредитује до решења тога спора, како се