Izveštaj o radnji srpskog društva „Crvenoga krsta“

Х

неби ометао у своме раду, који је посвећен једино српској држави.

На жалост Министарство Финансија известило је 18. новембра 1906. главни одбор, да не може предузети кораке за ослобођење кредитоване царине законодавним путем, пошто је експлоатација паланачког кисељака »индустријско предузеће«2!

Главни се одбор ипак нада, да ће Министар Финансија предузети потребне кораке за ослобођење кре дитоване царине законодавним путем и повраћај наше повластице, пошто се експлоатација паланачког кисе“ љака не може ни у коме случају сматрати као „инду“ стријско предузеће“, јер она служи само за повећање, тако потребних, средстава српскога држ. Црвенога Крста, који и постоји ради српске државе и војнога санитета.

Главни је одбор и у прошлој години уступао локале 1 срп. друштва Црв. Крста: 1.) Лекарском друштву; 2.) Друштву за школску хигијену инародно просвећивање, 8.) За годишњи скуп друштву за сузбијање алкохолних пића и за држање седница; 4.) За пелцовање деце итд.

На овом месту помињемо, да се организациони одбор конгреса срп. лекара и природњака захвалио главном одбору; што је у своје време одобрио држање конгреса у дому Црвенога Крста иу знак захвалности послао је две свеске свога извештаја за друштвену · библиотеку.

Сем тога вреди поменути, да се лекарско друштво обратило главном одбору молбом за дозволу, да наши лекари, за време годишњега скупа у Нишу, могу прегледати друштвени дом и санитетску колону — што му је и одобрено.

Главни је одбор и прошле као и ранијих година указивао уобичајену помоћ инвалидима о Ускрсу и Божићу и издао на ту циљ 464 динара Сем тога давао је помоћ за бању. -

Пострадалима од Везува, послао је као помоћ, преко талијанскога Црвенога Крста, 200 динара.