Izveštaj o radnji srpskog društva „Crvenoga krsta“

XX

путем има врло мало изгледа, да се тежње друштвене о умножењу новчаних средстава могу остварити. Ипак главни одбори, којима је поверавана управа друштвена, озбиљно су се старали којим ће путем и начином привредити друштву већа новчана средства, него што су недовољни приходи од улога чланова и од интереса на друштвене капитале.

За тим је наступила повећа пауза.

Тек после 10 година главни одбор је у току 1902. године ступио у преговоре са бриселском банкарском групом » Па сојоптаје јади те Је «, односно издавања једнога милиона ловова Српског Друштва Црвенога Крста од по 20 динара, па је, по пристанку Краљевске Владе и после највишег одобрења од стране узвишенога 3штитника српскога Црвеног Крста, Његовог Величанства Краља. на дан 5. Јуна 1902. године потписао и уговор о том издавању лутријских лозова. Ва тај посао имао би Црвени Крст да добије у готову два милиона динара.

На жалост у току времена наступиле су у 1908. год. препоне за извршење од стране банкарске групе, те је главни одбор, узевши све околности у обзир, изишао на сусрет банкарској групи и продужио рок уговору до 15. јула 1908. год. како би могли наћи подесне обвезнице у суми од 13 и по милиона динара за подлогу за амортизацију и исплату згодитака, а у исто време јој одобрио, да за тај циљ може набавити за исту суму и стране државне папире првога реда, ако никако не би могли набавити српске папире.

Главни одбор је био вољан учинити и даље могуће уступке банкарској групи, само да би се давно жељени "посао корисно окончао у интересу Црвеног Крста. На жалост, усљед многоструких и несавладљивих препона белгијска банка »Ба Coloniale ТадивелеПе« није била у стању извршити уговор закључен с њоме 1902. год., због чега је ово корисно предузеће, за увећање друштвеног. капитала, остало неостварено.