Izveštaj o radnji srpskog društva „Crvenoga krsta“

NXVII

DJE, О.

На име гарантије за амортизацију номиналнога капитала од 20,000.000. (двадесет милиона) и исплате премија, саобразно приложеним плановима, г. М. Плес директор Будим~пештанске резиденц престоничке штедионице и г. Јован Дада, како у своје име, тако и у име групе, коју заступају, обавезују се:

1. положити српскоме друштву Црвенога Крста 10,000.000. (десет милиона) динара у злату у српској 47, златној ренти,, као амортизациони фонд, који је по приложеним плановима довољан за исплату згодитака и амортизацију лозова.

2. положити српскоме друштву Црвеног Крста 1,000.000. (један милион) динара у српској 4", златној ренти, као гарантни фонд, који по приложеним плановима није предвиђен да се редовно троши, него само у случају рата, државне мораторије, куге колере п у опште само у ванредним приликама.

3. положити српскоме друштву Црвенога Крста на слободно расположење, 2,00 .000. (два милиона) и то: 1,500.000. (један милион и пететотина хиљада) динара у злату у готову, и 500.000 (пет стотина хиљада) динара у српској 4, златној ренти. Овим новцем има српски »Црвени Крст« право да потпуно слободно располаже-

4. Kako је, према плану извлачења и амортизације лозова предвиђено у првим годинама ломбардовање 4 златне ренте из амортизационога фонда, то се Будим пештанска резиденц престоничка штедионица и г. Јован Дада, односно њихова финансијска група, обвезују положити српскоме друштву Црвеног Крста 290.000. (две стотине и деведесет хиљада) динара у злату у готову за плаћање интереса на ломбардовање обавезница државних.

Чим се горње суме положе и исплате, обвезује се и српско друштво Црвеног Крста да одмах (Ут: | im 210) преда 1,000.000. (један милион) лозова по 20 (двадесет) динара на слободно расположење финансијској групи, као и њену кауцију од 20.000. (педесет хиљада) динара.