Izveštaj o radnji srpskog društva „Crvenoga krsta“

Ot Ra er

POC NOI

Крајем 1906. године, 6. октобра, уговор закључен између Друштва Црвенога Крста и Ј. Даде и Плеса, на основу чл. 14. уговора, пренесен је са свима правима и обвезама на фирму Спбђау « Cie Ltd. Paris 16. Place Vendome, London M} С. 0. бтезћат Виа те.

Пошто је закључен уговор са том банкарском кућом главни одбор сматрао је за дужност, да извести о томе (19. октобра 1906. г.) свога високог заштитника Њ, В. Краља, као и владу Његовог Величанства.

Али су сада наступиле нове тешкоће. Фирма је тражила, да се срећке српскога друштва Црвенога Крста могу продавати и у Србији, а влада је опет категорично изјавила, да допушта, да се само ограничени број лозова — 157, — може продавати у Србији и да та продаја буде под државном контролом.

Најзад, после дугог преговарања и обавештавања, краљевска влада, преко г. министра народне привреде, известила је 7. јануара 1907. г. главни одбор, »да је Краљевска влада примила к знању и одобрила закључење тога уговора с тим, да се у Србији може продати највише 15", обвезница, што чини свега 150.000 комада и да растурање срећака у Србији има се извршити под кон тролом министарства народне привреде, у коме циљу управа ће му поднети на увиђај свих 190.000 комада, срећака.« То решење г. министра народне привреде одо брио је и министарски савет 11. јануара 1907. г.

Тако је свршено дефинитивно питање о зајму. За сада овде стајемо, пошто овај извештај обухвата рад главног одбора у 1906. г. О даљем раду главног одбора на остварењу овог зајма, поднеће се у своје време, исцрпни извештај главноме скупу. Ми имамо овде само да констатујемо, да је зајам већ ефектуиран: сви фондови, предвиђени уговором за исплату згодитака и амортизацију лозова, положени су већ Народној Банци, а чиста добит срп. друштва Црвенога Крста од 1,500.000 дин. у злату налази се на његово име у Управи Фондова

Извештај 8