Izveštaj o radnji srpskog društva „Crvenoga krsta“

МО

на приплоду, а поред тога 500.000 динара у 4", златној ренти. 2. јула ове године већ је било прво вучење.

Давнашња жеља свију српских патриота остварена је. Наше је друштво лутријским зајмом, добило чврст камен темељац за свој рад и потпомогнуто свешћу српских грађана биће у стању да изврши своју мисију за време мира, да припреми све, што је потребно за помоћ и лечење рањеника и болесника за случај рата.

На крају овога извештаја главни одбор мора да констатује, да је имао да савлада огромне тешкоће, док је се дошло до остварања овог зајма: требало је консултовати стручњаке (финансијере, математичаре и правнике), да зајам испадне што бољи за само друштво; требало је у више махова обавештавати надлежне факторе, који се у нас тако често мењају, да овом, тако корисном финансијском операцијом за српски Црвени Крст, српски народ није оптерећен никаквим новим зајмом, или теретом, нити се њиме штете већ постојеће државне институције; већ на против, да српски народ овим лут ријским зајмом, преко српскога Црвеног Крста, добија за. своје рањенике и ратне болеспике, за сада, чистих два милиона динара а после 75 година, када се целокупан зајам амортизује, цео гарантни фонд са свима својим приходима (преко 10 милиона) и остатак од амортизационог фонда и фонда за ломбардовање. Требало је, најзад, целу ту ствар извести смишљено, без ларме и рекламе; јер се с правом морало бојати, да се зајам не омете, пошто српским непријатељима не иде у рачун, да се оствари овакав зајам, који ће ставити наше друштво у могућност, да доврши своју санитетску спрему и испуни своју дужност и за време мира и за време рата како ваља.

Што је овај зајам остварен, главви одбор у првоме реду има. да захвали Краљев. влади, која га је одобрила, а за тим великој заузимљивости и истрајности својих чланова и пријатеља друштвених. Главни одбор не може да пропусти ову прилику, да им у име српских ратника и ратних болесника не изјави своју благодарност.

сар нивс | Даф ка