Izveštaj o radnji srpskog društva „Crvenoga krsta“

12

вић трговац, Дратомир Милојевић рачуновођа првостепеног суда. Јеврем Поповић, капетан, Миливоје Симић директор гимназије, Михаило Јанковић апотекар, д-р Михаило Радовић лекар, Михаило Радоњић пуковних у пенсији, и Џетар Петровић председник првост.вуда; истог дана одбор се конституисао, изабрав за председника Миливоја Симића директора гимназије, за подпредседника Михаила Родоњића пуковника у пенсији, за благајника Драгомира Милојевића, рачуновођу, за деловођу Димитрија Џарезановића трговца.

Одбор је одмах приступио послу. Извршио је упис чланова — до краја месеца децембра 1905. год. уписано је било 75. Прегледао је и довео у ред ковчежиће друштва црвеног крста у овд. граду. Потражио је потребна обавештења од председника одбора који је раније постојао у овд. граду г. Аћима Прокића пенсионера и благајника истог одбора г. Живојина Орећковића, пенсионера, и о добивеним обавештењима известио главни оддор. — Фа кратко време своге рада у 1905. год. за време само од једнога месеца, одбор је примио 88:15 дин. и од те суме послао Главном одбору 70:— дин. Рад овога одбора за 1905. гол. заједно са сниском редовних чланова штампан је у „извештају српског друшта Црвеног Крста за 1905. год “ на страни 42— 46.

Одбор је свој рад јаче развио у 1906. год. Обратио се многим грађанима за упис у чланство, и највећи број ових грађана уписао се за редовне чланове друштва Црвеног Крста. ва бројем чланова можемо бити задовољни. Број чланова у овд. граду, уписаних код овога одбора, износи 152. Али у нашем граду има још чланова друштва Црвеног Крста — то су официри и војно-административни чиновници, који полажу своје улоге на дотичним благајнама, које ове улоге шаљу непосредно Главном Одбору, те се и извештај овога одбора односи само на чланове уписате код самог одбора. —

Друштво Црвеног Крста има у овд граду 5 ковчежића за прикупљање прилога: у окружној благајни, у првостепеном суду, у благајни општине Крагујевачке, у новој и старој цркви; ови су ковчежићи, по решењу одбора, отварани 8 пута годишње.

Крагујевачки кредитни завод, који је и раније дао свој прилог друштву Првенега Крста и постао редован члан овога друштва, приложио је, по решењу своје скупштине и у 1906. тод. 100: — дин. за друштво Црвеног Креста.

Новац прикупљен у току године, дават је на приплод по удожној књижици. За целу годину било је прихода 98441 дин, а издато је свега 1'— динар.

Скупу ће се поднети нарочити извештај о стању благајне 'овога одбора.

~

ве

a Vi SM