Jugoslovenski Rotar

LOZANA OCEKUJE ROTARE

Dodite u Syajcarsku, nasa yrataisva naša srca, širom su vam otvorena!

Još nekoliko dana ostaju do velike regionalne smotre rotarstva u Lozani. Jugoslovenskom rGtarstvu ukazana je naročita pažnja time, što je naš brat gu_ verner Stojadinović odredjen, da na Lozanskoj Konferenciji održi jedno predavanje. Tema će biti O nezaposlenosti, s obzirom na režim kapitalizma i komunizma. Zašto da u kapitalističkim zemljama ima toliko miliona nezaposlenih, dok je Sovjetska Rusija izuzetna zemlja, gde nema nezaposlenih? Ovo pitanje će svakako pobuditi najveće interesovanje.

Odbor za regionalnu konferenciju u Lczani učinio je sve, da rotarima olakša dolazak i učini prijatnim boravak u Švajcarskoj. Pre svega učinjen je rotarima znatan popust na švajcarskim železnicama od 30°/o, pod uslovom, da se u zemlji provede bar nedelja dana. A za vreme rada konferencije, koja počinje 27 avg., Odbor je pripremio niz divertismana.

УПАО тоа IZVAN | JUGOSLAVIJE |

Naci nisu protiv rofara. —

U prvo vreme izgledalo je kao da се: Hitlerova vlada u Nemačkoj biti protiv rotara. Sada je stvar mnogo jasnija. Zvanična Stampa Nacional-sccialistitke partije objavila je sledeći komunike: „Rotary Klub nema nikakve veze sa slobodnim zidarstvom. On nije nikakvotajno društvo sa posebnim ritualcm. S obzirom na njegove ciljeve i njegov dosadašnji rad n» postoji nikakav povcd, da ga sa nepoverenjem gledamo. Nije potrebno da naši partijski drugovi iz njega istupaju.”

B Evropski Ekonomski Savetodavni Odbor. — Za pretsednika ovog Odbora

izabran je ove godine II potpretsednik R. I. Maurice Duperrey, Pariz (Francuska). Članovi: Andrews (Engleska), W. de Cock Buning (Holandija), K. У. Frenckell (Nemačka) i naš guverner dr. Milan Stojadincvić. Ovo je već treća godina kako brata Stojadinovića biraju. u ovaj odbor R. I.

a

R. C. u Tokiju (Japan). | ako u Japanu nije običaj da se na sastancima peva, ipak je tokijski klub odlučio da se pevaju rotarske pesme pri svakom sastanku. U klubu je cbrazovan hor od 45 pevača-rotara. koji se u veliko spremaju sa pesmama. Kako je distriktna konferencija ove godine u Tokiju, to će novi hor imati svojom pesmom da iznenadi učesnike.

(Ja sam u nekoliko mahova pokušavao da se pesma rofarsha začuje i hod nas. Uspeha nije bilo. "Tekst rotarske himne (po rečima rotara pančevačkog kluba dra Miloje Koče) ustupljen je na homponovanje rotaru beogr. kluda Stevanu Hristiću i nadamo se da ćemo na jesen čuli novu rotarsku himnu u Beogradu). V. K.

ом

Grafički umetnički zavod „Planeta” (Sret. IL. Obradovića) Beograd, Uskočka ul. 8. Vlasnik i odgovorni urednik: dr. Milan Stojadinović, 10, Karadjordjeva, Beograd