Jugoslovenski Rotar

kao guverner objasnim ovaj slutaj. Svakako molim da i pojedini klubovi, svaki za

sebe, posalju svoje objasnjenje direkino u Cikago. Napominjem, da je na kongresu sdda odluieno, da te и Ридисе uzximaju u obzir izostanci od tri puta, ane ciglo od dva, ‘kao do sada, Sto je svakako jedan razlog vie u kovist izvine nasih klubova.

3) Na kongresu je iazbrana nova Uprava, u kojoj su pretsednik: John Nelson, Canada; I potpredsednik: Ed. R. Johnson, U.S. A.; II potpredsednik: Maurice Duperrey, France; II potpredsednik: Herbert Schofield, England. Kao ito se vidi, predsednistvo je potpuno internacionalno 2-meni je osobito prijatno, da mogu pozdraviti kao potpredsednike mioje odlicne rotarske prijatelje: Duperrey-a 7 Schofield-a, sa kojima sam vet imao tast 1 zadovoljstvo da saradjujem u E. A.C. i uw E.E. A.C. Oni veé vrlo dobro poznaju rotarske prilike u Jugoslavijt. Potpredsednik Duperrey je sem toga odredjen da bude stalna veza izmedju naseg distrikta i centrale u Cikagu. Nas Stari prijatelj Honorary Commissioner Gerbel zadrzao je i dalje u svojoj ‘nadleznosti nadzor nad rotarskim pokretom u Poljskoj, Rumuniji, Albaniji i Bugarskoj, dok je Madjarska dobila svog posebnog Honorary Commissionera: Dr. Rolanda Hegediis-a, тор kolegu iz Budimpeste, boji će mu stvari imati funkcije guvernera za Madjarsku.

4) Iz vanijih pisama brata Eda Markovica obavestenit ste vec bili o osnivanju prvog Rotary Kluba u Sofiji. Jedan član beogradskog R. C. posetio je braća rotare u Bugarskoj i doneo je otuda najlepse utiske u svakom pogledu. Ja stoga toplo preporutujem votarima iz Jugoslavije, da kadgod im se ukake prilika, posete R. C. u Sofifi i da sa. bugarskim rotarima odrzavaju najprijateljskije veze. Preisednik R. C. Sofija je vrlo ugledni bugarski diplomata Dr. Todor Nedkoff, a sekretar Petko Bojadzijeff, *Targovska ul. Ne 2. Sednice se drze u Union Club-u, cetvrtkom.

5) U pogledu ekstensije u naiem distriktu zamolio sam brata Edu Markovica, da bude moj pretstavnik radi nastavka ranije vec potetih priprema za osnivanje R. C. un Dubrooniku i Karlovcu. Brati rotarima je veé poznato, da bez specijalnog odobrenja ‘guvernera nikakvi pripremni radovi na osnivanju novih klubova ne mogu da se vive.

6) Predlozi da se ,,per capita tax” smanji — odbateni su na kongresu u BoStonu. Prema tome ostaje po dosadainjim odlukama. Razlog za ovo lexi u tome, sto bi imanjenje priboda R. IL. značilo i smanjenje njegove aktivnosti, a to se ne moze Želeti. Neka stoga pretsednici budu ljubazni kontrolisati: da 1 је 1. јија poslata kRvotizacija nithovog kiuba и Старог

7) Datum regionalne konferencije u Lozani se primite: 27 avgust. [о nije “dockan da se braća rotari odluce na odlazak! Molim pretsednike klubova, da sav svoy ulicaj upotrebe, te da iz svakog kluba dodje najmanje jedan pretstavnik u Lozanu. Obavesten sam da ¢e i dubrovatki R. C., koji je tek u osnivanju, vrlo verovatno poSlati jednog delegata u Lozanu. Zazorno bi bilo za druge da izostanu...

Sa bratskim rotary pozdravom,

Dr, MILAN STOJADINOVIC, guverner 77. distrikta R. I.

RE ee a ee! 2