Jugoslovenski Rotar

ISTORIJA ROTARSTVA U JUGOSLAYVIJI il. Osnivanje Kluba u ZLagrebu

Dne 5. septembra 1928. posietio je našeg sadanjeg pretsiednika brata ing. Radovana Alaupovića jedan gospodin, koji se |e pretstavio kao Josef Schulz, guverner Rotary Internatiomal-a za distrikt Čehoslovačku. Uputio ga ie ovdašnji čehoslovački generalni Lonzul 2. dr. Andrijal, te ie zamolio našeg predsjednika za |edan sastanak.

Sastanak je održan istoga dana u prisustvu g. dra. Vladimira Leusteka.

Gospodin Josef Schulz uputio je gospodu u načela Rotarstva i velikim entuziazmom prikazao idealne cilieve istoga. Napomenuo ije, da je već od osnutka prvog Rotary Cluba u Čehoslovačkoj t. i. u Pragu imao ma-

Ing. Rad. Alaupović Edo Marković Dr. Vlad. LeusteR

kanu, da ideju Rotarstva prenese najblizoj slavenskoj braci u Jugoslaviji. Ovo je bilo moguće istom nakon osnivanja samostalnog distrikta u Čehoslovatkoj i kada je on postao njegov guverner.

Ponudio je gospodu ing. Alaupovi¢a i dra Leusteka da se prime posla oko organizacije kluba u Zagrebu.

Način prikazivania od strane с. Josefa Schulza i lijepi sadržaj ideala Kotarstva, ponukao le pomenutu gospodu da taj posao preuzmu.

Rad je počeo u mjesecu decembru 1928. godine.

U smislu organizatornih pravila okupili su oko sebe nekoliko gospode i stvorili pripremni odbor, koji se ie upućivao u literaturi i organizacone propise Rotary Cluba.

Odbor se sastojao od gospode: Ede Markovéa, dra. Frane Hanamana, dra. Ive Belina, dra. Branka Senoe i dra. Aleksandra Smita.

Rad je brzo napredovao i prvi zajednički sastanak održan je dne 15. februara 1929., kojemu je prisustvovalo 20 (dvadeset) osnivača, dok su se šestorica ispričali.

= 19

Nastavak na sledeéoj strani