Jugoslovenski Rotar

a ee И У ey) FIVOTROTARY KLUBOVAUJUGOSLAYIJI

Pp. Cc. BEOGRAD Sastanci (Meetings) : Ponedeljak (Monday): 20.00 Hotel Srpski Kralj

БЕОГРАДСКИ РОТАРИ КЛУБ је своје летње седнице гледао да проведе на пољу, у хладовини, далеко од градске врућине и спарине. 236 је седница одржана на Авали, у новом раскошном хотелу са чије се терасе види Београд, како плива у електричној светлости. На Авали смо слушали реферат нашег Гувернера, рот. д-ра М. Стојадиновића, о утисцима са његовог пута по Албанији и Грчкој. Реферат је био веома занимљив и расветлио нам је многе политичке моменте свих земаља. — На 937 седници, која је одржана у Топчидеру, имали смо једног реткот тоста професора д-ра Мамлока, ротара из Берлина, који нам је дао један реферат о стању Ротарства у данашњој Немачкој. — На 238 седници, опет у Топчидеру, имали смо за госта професора са Беогр. медицинског факултета д-ра Кости Тодоровића, који нам је образлосио потребу подизања Међународне уиверзитетске санаторије у Лезену, У Швајцарској. — На 239 седници покренуо је питање сталне изложбе и сајма у Београду ротар Ј. Викторовић и указао на успело извођење Хигијенске изложбе овог лета у Београду.

Скоро нису Београђани имали лепшу седницу, нето што је била 241 седнипца од 11 септембра 1983.

У лепо декорисаној сали хотела. „Орпски краљ“, украшеној великом југословенском заставом (поклон Чикашке ротарске централе Шрвом клубу Југославије) и безброј великих слика председника Ротаријинтернационале и домаћих заслужних чланова, одржана је, у отсуству претседника Ayonfia Минга, нод претседништвом гувернера 77 дис-

НЕ 23

трикта рот. д-ра Милана Стојадиновића ова седница у присуству многобројне браће домаћих, југословенских и страних ротара, као и неколицине гостију љубитеља и поштовалаца ротарске идеје. Пред страним гостима виле су се њихове националне заставице.

Отварајући седницу бр. гувернер је, видно одушевљен, срдачно поздравио на француском најпре претседника ротари-клуба у Паризу ротара Жана Аплетона, професора, великог правника И претставника правне науке у Француској, истичући видно“ задовољство, што га може поздравити у Београду. Поздрав је ишао даље оснивачу ротарског покрета у Румунији рот. Константину Јонеску, члану ротари-клуба У Букурешту, рот. Јану Роговичу, брату Пољаку и члану Варшавског ротари клуба, а затим на немачком ротару Apну Демеру, члану Бечког ротари-клуба. Претставници југословенских клубова: рот. Павле Остовић — Загреб, рот. Васа Исанловић, претседник клуба Панчево, и д-р Воја Бесаровић — Сарајево, били су такође топло поздрављени, као H тости Вјек. Мајкснер стари члан Оплита, Фрањо Форстић из Сплита, стари нап члан „Љуба Станојевић n Коста Љибисављевић дев. реф. Народне Банке из Београда.

По прочитању домаће и стране поmre no реферату рот. дра В. Кујунџића, добио је реч претседник ротари клуба, Шариз. У подужем и дивном свом TOвору евоцирао је рот. Апелтон, своје бављење на Солунском фронту и везе између француске и српске Врховне команде, свој ротарски састанак са нашим гувернером у Лозани и свој садањи пут на конгрес правника и судија у Дубровник. У своме занооном говору он је нагласио братске и искрено-пријатељске везе наших двају народа и истакао велики успех Др. Стејадиновића у Лозани са инлересантном темом

Hactabak na следећој страни