Jugoslovenski Rotar

Sasvim je prirodno da će nas jugosloenske rotare najviše zanimati Zivot rotari-klubova u neposrediom sused„stvu našeg distrikta.

Počinjemo dakle sa jednim od najmladjih klubova u našcj okolini. To je Rotari klub u Sofiji, u susednoj nam "Bugarskoj. Radjanje Sofiskog kluba mije išlo lako. Još god. 1928 kada je naš veliki prijatelj Jcsif Šulc silazio prvi put u naše krajeve, imao je on za “dužnost da, u svojstvu pretstavnika Ci'kaške centrale, obidje i Sofiju i pokuša :i tamo da otpočne rad na osnivanju prvog bugarskog kluba. Tada Šulc nije uspeo, kao Sto nisu uspeli ni napori moji lični, niti napori još nekolicine naSih članova, koji su stajali u vezi sa pretstavnicima sofiskog društva. Ali što :Šulcu i drugima nije uspelo, pošlo je za тикот rot. Gerbelu, našem počasnom Жотезаги 12 Веса.

Iz biltena br. 1, koji je na francus‘kom u lepom obliku izdao Sofiski rotari klub u redakciji svoga člana Bole·slava Tahauera, novinara i ataše-a za Stampu pri mnadjarskom poslanstvu u Зони. vidimo da je rot. M. Gerbel, baveći se sikljucivo rotarskim poslom wu Bugarskoj, osnovao je tamo još 22 aprila o. g. prvi bugarski rotari-klub u Sofiji. Posle nekcliko dana sastao se klub sa svojih 15 članova na prvu sednicu 27 aprila i izabrao časništvo, za pretsed„ika biv. bugarskog poslanika u Beču Todora Nedkova, za potpretsednika le'kara d-ra N. Nikolajeva (koji je najviše i radio na osnivanju kluba, te se s pravom može nazvati „Bugarski Haris”), za sekretara trgovca Jordana Bojadjijeva, za blagajnika ing. C. Kadinskog i za -ceremonijara Veli¢tka Hristova. U klubu su još Зауоу industrijalac, Popov Sef pres-biroa, Kligian direktor osig. dru-Stva, Mulafov veleposednik, Panica član odbora udruženja banaka, Tahauer autor ovog biltena, dr. Č. Burov, direktor drugog jednog osig. društva, Peev industrijalac, dr. Mimitrakov, lekar i

| ZITO TR Th | | IZVAN | | JUGOSLAVIJE |

Fikov, advokat. Broj sofiskom klubu je 3596 a sastaje se svakog četvrtka u 13 čas. u hotelu ,,Bulgarija’.

Bilten pominje dalje sve važnije posete koje su učinjene klubu. Medju prvima vidimo rot. Slavka Sirišćevića, člana Beogr. rot. kluba, koji se juna meseca bavio u Sofiji kao delegat na Balkanskoj konferenciji za Turizam i saobraćaj. Br. Sirišćević kao već stari rotar nije mcgao ni smeo a da ne ode u Sofiski klub i tamo prvi odnese pozdrave iz Beograda.

U toku idućih meseca klub je stekao nove članove. Takc su pristupili klubu Aladar Otaj, direktor jednog bioskopa, američki poslanik Šumeker i generalni direktor železnica, Luben Boškov, koji je klubu cd strane Ministarstva saobraćaja poklonio 300 primeraka vanredno lepo izradjene turističke knjige kroz Bugarsku, pa ju je klub u službi propagande turizma već razaslao poznatijim i većim klubovima po Evropi. Ali je sa novim pretsednikom Sjed. Amer. Država došla i opšta promena u diplomatskom koru Amerike. I naš uvaženi, američki rotar, pcslanik Princ i bugarski poslanik Šumeker opozvani su sa svojih dužnosti u Evropi, a sofiski rotar Ivan Popov premeSten je za otpravnika poslova bugarskog poslanstva u Budimpešti.

U Sofiskcm klubu rotarski je rad otpočeo ozbiljnim tempom. To se vidi po predavanjima i referatima u klubu. 29 juna je Mutafov referisao po jednom izveštaju o poseti kancelarija R. Int. u Čikagu. 6 jula je Hristov dao interesantan izveštaj o Bugarskoj na svetskoj ekonomskoj konferenciji u Londonu. 10 jula je Nikolaev održao predavanje o

AS a И НЕ О [2