Jugoslovenski Rotar

да сваки члан одржи по једно предавање из своје класификације. Извршена је смотра ко ће све ићи на регионалну конференцију у Jlosany. За ту је прилику спремио рот. Алауповић јелну певачку тачку од седам југословенских народних песмица: — Ha 223 састанку "одржао је por. др. Алекс. Шмит једно стручно предавање о „Шравима и дужностима адвоката“ с погледом на нови закон о адвокатима од 19 марта 1929. На крају свога реферата предавач је приказао положај адвоката у другим државама.

995-ом састанку претжедавао је д-р Александар Шмит, п.третседник, у одсуству претседника. Ротар 0. Хајнрих обавестио је чланове о својој посети клубовима у Брислу и Анверсу где је био веома лепо примљен истичући 000бито срдачност ротара van Vanden Woewre, smaga R. C. Anvers. Potap Мавро Акселрод реферисао је о приликама на пшеничном тржишту, истичући да ове године има пшенице у изобиљу на тржишту (према званичној процени 24 милиопа метарских центи); да јој је тежина одлична али слабијег квалитета, Предавач је изнео врло документовано ситуацију на домаћем тржишту и борбу за извоз, у којој је победило Привилеговано. Реферат је саслушан врло пажљиво и предавач је награђен топлим аплаузом. Р. Едо Маржовић саопштава да је примио од генералног секретара Периа карту из Лозане у којој поздравља сву браћу.

Генерални секретар Чесли Џери из Чикага упутио је брат Еду Марковићу писмо у коме му топло честита поводом организовања интердистриктног састанка на Бледу и у опште поводом његовог досадашњет вођења 77 дистрик

та „у правом ротарском духу“.

Д-р В. Е.

ROTARSKA BIBLIOGRAFIJA

DIRECTORY OF ROTARY CLUBS, in Europe, Asia Minor and North Africa. Juli 1933. Ovaj „Directcry” sadrži spisak svih Rotary klubova u Evropi, Maloj Aziji i Severnoj Africi, sa označenjem mesta i vremena sastanka i adresama pretsednika i sekretara. Vrlo. je korisna knjižica za sve rotare, OsObito za one, koji putuju u inostranstvo. Može se dobiti u Evropskom Rotary Sekretarijatu u Zurich-u, po ceni od švajc. franka.

Edo Marković: MJESEČNA GUVERNERSKA PISMA (mart 1932 — jum' 1933). Zagreb, 1933. Ovih dana izašla jeiz štampe zbirka pisama našeg prvog guvernera brata Eda Markovića. Ona. Cbuhvataju ceo period njegOVOg guVeTnerstva. Kao Sto brat Edo u predgovoги l_po kaze: ,,Ona sadrzavaju materijal o svim važnijim dogadjajima koji su se u našem distriktu zbili za vrijeme od' 16 mjeseci i pretstavljaju, kao krcnika, gotovo bih rekao, preteču našega mjesečnika „Jugoslovenski Rotar” — jedan produžni godišnjak, kojem je cilj da. registruje minule dcgadjaje i razvitak, da se održi kroničarski kontinuitet od prvih početaka rada u distriktu.” Štampanjem ovih pisama brat Edo je učinio jedno novo kcrisno delo za naše rotarstvo. Jugoslovenski rotari ostaće mu. zahvalni,

ROTARY CLUB, SOFIA. Jedan od najmladjih članova velike medjunarodne rotarske zajednice: R. C. Sofia, razvija vrlo lepo svoju delatnost. Imali smo · prilike da vidimo njegov odlični mesečni Bulletin Ne 1, koji je izašao 1. septembra na francuskom jeziku, pod duhovitim urednistvom B. Tachauer-a. R. C. Sofia diži svoje sastanke svakog četvrtka u 13 časova, Hotel Bulgarie (Bugarska).

___| 29 a a ra eile Se yaya ЛИНЕ